Начало Новини Актуално Звездното небе през януари 2013

Звездното небе през януари 2013

Актуално

звездно небе януари 2013На 1 януари Слънцето изгрява в 7,48 часа и залязва в 16,54 часа за Стара Загора. На 31 януари Слънцето изгрява в 7,34 часа и залязва в 17,29 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 9,06 часа, а в края - 9,55 часа.

Лунни фази
Последна четвърт настъпва на 5 януари в 5,58 часа, новолунието - на 11 януари в 21,44 часа, първа четвърт - на 19 януари в 1,45 часа, пълнолунието - на 27 януари в 6,38 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец януари около 18 часа
На източната част на хоризонта изгрява една от най-красивите групи съзвездия на цялото небе. Над хоризонта вече може да се разграничи съзвездието Орион с трите подредени по права линия ярки зведи – Пояса на митичния ловец. От двете страни на Пояса са още две двойки ярки звезди. Едната звезда над Пояса на Орион се отличава с червеникавия си цвят. Това е свръхгигантът Бетелгейзе, който поставен на мястото на Слънцето, би се разпрострял до орбитата на планетата Юпитер – на 5 пъти по-голямо разстояние отколкото е разстоянието Земя - Слънце (150 млн. км). Под трите звезди от Пояса на Орион с просто око се вижда мъгляво петънце – Голямата мъглявина, най-близкото до нас място където могат да се наблюдават всички етапи от зараждане на множество звезди. Малко над Голямата мъглявина от нагорещени газове в междузвездното пространство се очертава тъмна прахова мъглявина на фона на по-далечна също газова мъглявина. Профилът е изненадващо земен – Конска глава.

конската глава

Орион е опънал лък към зодиакалното съзвездие Бик (Телец). Нагоре вдясно трите звезди от Пояса на Орион отвеждат към друга ярка червеникава звезди – Алдебаран – Окото на разярения Бик. Около него са неярките звезди от звездния куп Хиади. Нашият народ нарича Алдебаран Гайдарят, а Хиадите – Хорото. Звездите от Хиадите са близо в пространството и образуват неправилен по форма звезден куп от около 500 млади звезди. Също такова структурно образувание са и Плеядите или Кокошката с пилците, както е известен от народния фолклор. С просто око се виждат 6-7 струпани близо една до друга звезди. Действителният им брой е също като на Хиадите.

По-късно изгрява и най-ярката звезда на цялото небе – Сириус от съзвездието Голямо куче. Лесно се открива на небето, но за по-сигурно пак трите звезди от Пояса на Орион са ни ориентири. Вляво надолу към хоризонта те ни отвеждат до самотната ярка звезда, съперничеща на планетата Юпитер, който обаче, е по-нагоре – в областта на съзвездията Бик и съседното зодиакално съзвездие Близнаци. Съзвездията Орион, Голямо и Малко куче, нашият народ нарича Ралицата.

Планети
Юпитер се вижда от свечеряване почти през цялата нощ. Свети с ярка бяла светлина в областта на най-ярките характерни звезди за зимното небе. На 22 януари нарастващата Луна ще бъде видимо близо до планетата – Луната и Юпитер са в съединение. Сатурн е на утринното небе и изгрява все по-рано към малките часове на нощта.

Орион звездно небе

Метеорни потоци
Освен с едни от най-ярките звезди и красиви съзвездия, на зимното небе може да се наблюдават едни от най-активните потоци през годината. Като продължение на новогодишната заря са метеорите Квадрантиди в нощта на 3 срещу 4 януари, когато броят им може да е над 100. През 1992 г. този поток е бил особено активен – повече от 200 метеора проблеснали за 1 час. ралицата звездно небеПотокът се поражда от късопериодичната комета 96З Машолц. На 2 януари 1873 г. е имало звезден дъжд с над 1 800 метеора от потока Сириусиди. Този поток има повишена активност през 46 години, но през настоящата година е възможно да няма нито един метеор от този поток. На 16 януари е максимумът на Делта-Канкридите с около 5 метеора, които понякога може да са много ярки – болиди. На 2 януари Земята е в перихелий. Тогава е най-близо до Слънцето през годината – на разстояние 147 милиона километра.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 643183 и 042 258198
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

 

ilko gruev

 

Още новини