Начало Новини Актуално Звездното небе през юли

Звездното небе през юли

Актуално

Звездно небе юлиНа 1 юли Слънцето изгрява в 05:43 часа и залязва в 20:59 часа за Стара Загора. На 31 юни Слънцето изгрява в 06:08 часа и залязва в 20:39 часа. Продължителността на деня към края на месеца е 14:50 часа.

Лунни фази
Първа четвърт настъпва на 5 юли в 14:59 часа, пълнолунието - на 14 юли в 14:25 часа, последна четвърт - на 19 юли в 05:08 часа, а новолунието - на 27 юли в 01:42 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 юли около 21 часа
В зенита са съзвездията Воловар и Херкулес, а между тях се извива малка дъгичка – Северна корона с най-ярката си звезда Гемма. Пак в областта на зенита е друга голяма дъга от трите ярки звезди на Голямата мечка. Продължението им води до ярката червеника звезда Арктур от Воловар – най-ярката на цялото лятно небе. Надолу към югозападния хоризонт е областта на големите зодиакални съзвездия Дева и Везни, където са двете ярки планети – съответно Марс и Сатурн. На запад залязва Лъвът. На изток е Големият летен триъгълник от ярките звезди Вега от Лира – най-високо към зенита, Денеб от Лебед (Големият кръст) и Алтаир от Орел. Ниско на север са петте ярки звезди като обърната буква М – съзвездието Касиопея.

Видимост на ярки планети през юли
От свечеряване до полунощ впечатляват ярките планети Марс в Дева и Сатурн във Везни. На 6 юли Луната в първа четвърт ще е малко под Марс, а на 8 юли ще е малко над Сатурн. Призори на изток се появява Венера – Зорницата.

Метеорни потоци
През юли подходящи за наблюдение около новолунието са няколко не много активни, но впечатляващи метеорни потока: Алфа-Каприкорнидите с максимум на 29 юли – около 8 бавни, тъмножълти, понякога много ярки метеора; свързаните с Персеидите бързи със следи Касиопеиди – около 15 в нощта на 28 юли и около 8 на брой Южни Писциди в същата вечер. Пак на 28 юли е максимума на още един поток – жълто-белите със следи северни Делта-Аквариди – около 20 на брой. На 26 юли е максимума на Делфинидите – около 10-тина бавни и неярки метеори.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

Звездно небе

Още новини