Начало Новини Актуално Звездното небе през септември

Звездното небе през септември

Актуално

Звездно небе септемвриНа 1 септември Слънцето изгрява в 06:42 часа и залязва в 19:52 часа за Стара Загора. На 30 септември Слънцето изгрява в 07:13 часа и залязва в 19:01 часа. Продължителността на деня към края на месеца е 12:12 часа.

Лунни фази
Първа четвърт настъпва на 2 септември в 14:11 часа, пълнолунието - на 9 септември в 04:38 часа, последна четвърт - на 16 септември в 05:05 часа, новолунието - на 24 септември в 09:14 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 септември около 21 часа
Над нас е Големият летен триъгълник. Близо до зенита са ярките звезди Вега от съзвездието Лира и Денеб от Лебед. На юг е третата ярка звезда от Триъгълника – Алтаир от Орел, сочеща юг на хоризонта. На изток изгрява големият квадрат на съзвездието Пегас и по-близо до източния хоризонт е долепеното до него дъга от ярки звезди съзвездие Андромеда. Над средната ярка звезда от дъгата на Андромеда с просто око може да се открие слабо петно – това е най-близката до нас спирална галактика с обозначението М 31. Светлината от тази галактика достига до нас за 2 200 000 години, движейки се с максималната в природата скорост от почти 300 000 километра в секунда. Нашата Галактика, Млечният път, е малко по-малка от М 31. В такива галактики има стотици милиони звезди, планети и всякакви космически обекти. Под Пегас е областта от слабосветещи на небето ни звезди на зодиакалното съзвездие Риби. На югоизток са също така неярките звезди на други две зодиакални съзвездия – Водолей и Козирог. Над южния и югозападния хоризонт са Стрелец и Скорпион – зодиакални съзвезия с ярки звезди и характерни очертания от тях. Голямата мечка е ниско на северозападната част на небето, а запад сочи ярката червеникава звезда Арктур на Воловар.

Видимост на ярки планети през септември
През първата половина на септември Марс все още е в областта на съзвездието Везни, където е Сатурн през цялата година. От средата на месеца Марс преминава в Скорпион и все повече се доближава до също така червеникавата като него ярка звезда от съзвездието – Антарес. За съжаление, тази част от небето все за по-кратко време ще е видима при залеза на Слънцето. На 28 септември при залез сърпа на Луната ще е близо до Сатурн. Яркият Юпитер може да вижда през втората половина на нощта. В началото на месеца все още е близо до Венера - Зорницата на утринното небе. През втората десетдневка на септември може да се открие и Меркурий на небето – ниско на запад. На 22 септември планетата видимо ще е най-далече от слънчевия диск и ще може да се вижда до 1 час след залеза на Слънцето.

Метеорни потоци
През м. септември има 4 немного активни метеорни потока, сред които са бързите, ярки и със следи Пегасиди с максимум на 5 септември и активност до 9 метеора. По-атрактивни, бавни и червеникави са метеорите от потоците Ка-Аквариди и Писциди с максимум на 20 и 24 септември, но тяхната активност е още по-ниска – само 3 метеора в максимума. В периода 14-16 септември е максимумът и на Линксиди – с до 5 метеора в максимум, породени от кометата Донати 1858 VІ.

Есента настъпва на 23 септември. В 05:29 часа е моментът на есенното равноденствие.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

Още новини