Начало Новини Актуално Звездното небе през септември

Звездното небе през септември

Актуално

звездно небе септември

На 1 септември Слънцето изгрява в 6,43 часа и залязва в 19,52 часа за Стара Загора. На 30 септември Слънцето изгрява в 7,14 часа и залязва в 19,00 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 13,09 часа, а в края на септември е 12,46 часа. Лунни фази: Последна четвърт е на 8 септември в 16,15 часа, Новолунието е на 16 септември в 5,11 часа, Първа четвърт - на 22 септември в 22,41 часа, Пълнолунието - на 30 септември в 6,19 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец септември на свечеряване около 21 часа
В зенита е Денеб от съзвездието Лебед. Големият летен триъгълник от Денеб, още по-ярката Вега от Лира на запад и Алтаир от Орел на юг, все още е основен ориентир за останалите съзвездия на късното лято и началото на есента.
На северозапад лесно можем да открием черпака на Голямата мечка. Ако продължим дъгата от опашката на Мечката, ниско над западния хоризонт по посока на залязлото Слънце, ще открием червеникавата ярка звезда Арктур от съзвездието Воловар. Местоположението на Северна корана между Херкулес и Воловар.Над Арктур има малка дъга от сравнително ярки звезди. Това е съзвездието Северна корона или Венеца, както го е наричал нашият народ. Почти по средата на дъгата е най-ярката звезда – Гемма – скъпоценният камън на короната. Гемма е всъщност тройна звездна система. Тя спада към класа на затъмнително-променливите звезди, защото променя блясъка си с 10% през 17,4 денонощия, поради преминаването на едната звезда пред останалите две при обиколката й около тях. Двете звезди се въртят една около друга само за 2,8 денонощия, което означава, че са много близо една до друга.
Гемма е една от звездите, които имат още едно име – Алфека, което в превод от арабски означава малка монета (в чашката на бедняка).
В източната част на небето се очертава голям четириъгълник – съзвездието Пегас. До него на североизток се извива дъгата на съзвездието Андромеда.

Метеорни потоци
През месеца има няколко по-характерни метеорни потока с не много на брой метеора дори по време на максимума им, който за Пегасидите е на 5 септември – до 9 на брой и Писцидите, чийто максимум с до 5 метеора е на 11 септември. Метеорите, принадлежащи на Пегасидите могат да се различат от Писцидите по това, че са много бързи и оставят следи. В края на месеца има още два метеорни потока с до 3 метеора в максимум: на 20 септември са ка-Акваридите и на 24 септември са южните Писциди. Метеорите от тези два потока са бавни, а тези на ка-Акваридите освен това са и червеникави.

Планети
Земята неотклонно се движи по своята орбита около Слънцето и в момента дискът му се проектира на фона на звездите от съзвездието Лъв. Разбира се, там където е Слънцето е ден, затова през нощта най-добра видимост имат звездите и съзвездията от противоположната част на небето.
Марс вече залязва почти едновременно със Слънцето и на практика няма видимост. Сатурн е в границите на съзвездието Дева и се вижда все по-малко време при залез Слънце, а от средата на месеца вече ще залязва едновременно със Слънцето.
Около 5 часа сутрин на източната част на небето вече са ярките звезди от съзвездията около Орион, които са характерни за есента и зимата. Ниско на югоизток е най-ярката звезда на цялото небе Сириус от Голямо куче. Но най-ярки са планетите: Юпитер високо горе до червеникавата ярка звезда от съзвездието Бик,  Алдебаран – Окото на разярения Бик и най-яркото светило на утринното небе - планетата Венера, която сега е в ролята си на Зорница. Венера е третото по яркост светило след Слънцето и Луната и сега в началото на месец септември има най-добра утринна видимост, изгрявайки 4 часа на източната част на небето преди изгрева на Слънцето.

Начало на есента
На 22 септември в 17,49 часа слънчевият диск ще е в точката на есенното равноденствие в съзвездието Дева. На този ден денят и нощта са равни по продължителност. За нас, жителите на северното полукълбо настъпва есента, а за южното полукълбо – пролетта.

В Нощта на музеите и галериите – 28 септември вратите на Народната астрономическа обсерватория ще бъдат отворени за посетители до полунощ.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

Още новини