Начало Новини Актуално Звездното небе през октомври

Звездното небе през октомври

Актуално

Звездно небе октомвриНа 1 октомври Слънцето изгрява в 07:14 часа и залязва в 18:59 часа лятно часово време за Стара Загора. На 31 октомври Слънцето изгрява в 06:50 часа и залязва в 17:12 часа зимно или астрономическо време. Продължителността на деня към края на месеца е 10:42 часа.

Лунни фази
Първа четвърт настъпва на 1 октомври в 22:33 часа, пълнолунието - на 8 октомври в 13:51 часа, последна четвърт - на 15 октомври в 22:12 часа, новолунието - на 24 октомври в 00:57 часа, първа четвърт - 31 октомври в 04:48 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 октомври около 20 часа
В зенита е звездата Денеб от съзвездието Лебед (Големият кръст) – една от звездите, оформяща Големия летен триъгълник заедно с още по-ярката Вега от Лира западно от Денеб и Алтаир от Орел на юг. Голямата мечка е ниско на северозапад, а западната посока на хоризонта сочи яркият червеникав Арктур от съзвездието Воловар. Ниско до югозападния хоризонт са ярките звезди на зодиакалното съзвездие Стрелец, а на юг са областите от не толкова ярки звезди на други две зодиакални съзвездия: Козирог и Водолей. Срещуположно на Голямата мечка спрямо Полярната звезда на Малката мечка са петте също толкова ярки звезди на малкото, но запомнящо се като буква W съзвездие Касиопея. В ранните часове на нощите през октомври то е на североизток. Под него на изток е големият квадрат на Пегас и долепената до него голяма дъга на Андромеда. Над средната звезда от дъгата е едва видима с просто око звездоподобна светлинка – това е съседната на Млечния път – нашата Галактика огромна спирална галактика М 31 на разстояние 2 200 000 светлинни години. Към полунощ тази група звезди и съзвездия се издига към зенита.

Видимост на ярки планети през октомври
Утринната видимост на Венера все повече намалява и към втората десетдневка на октомври планетата ще изгрява и залязва заедно със Слънцето. Другата планета-съсед на Марс на 1 октомври вече е в границите на непризнатото за зодиакално съзвездие Змиеносец, като през последната десетдневка на месеца е в Стрелец. Вижда се за все по-кратко време от след залеза на Слънцето ниско на запад. Сатурн остава във Везни, още по-близо до западния хоризонт при залеза на Слънцето. За сметка на това, видимостта на много по-яркия Юпитер все повече нараства. Появява се на изток от полунощ и се издига все по-високо в небето до сутринта.

Метеорни потоци
Най-характерен метеорен поток за октомври са Орионидите с максимум на 21 октомври с до 25 бързи бели метеора със следи, породени от Халеевата комета.

Затъмнения
Пълно лунно затъмнение на 8 октомври
Ще се вижда от противоположната на местоположението ни половина от земното кълбо, пр. източните части на азиатския континент, Япония, Австралия и Нова Зеландия, западното крайбрежие на Северна Америка, Тихи океан. За Европа и Африка затъмнението няма да може да се наблюдава.

Частично слънчево затъмнение на 24/25 октомври
От България и това затъмнение няма да може да се наблюдава. Ще се вижда от почти цялата територия на Северна Америка и североизточните части на Азия.

На 26 октомври в 4 часа преминаваме от лятно към зимно или астрономическо време, връщайки 1 час от показанията на часовниците.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година и на 6 ноември 2012 година.

Още новини