Начало Новини Актуално Звездното небе през октомври

Звездното небе през октомври

Актуално

зведздно небе октомври

На 1 октомври Слънцето изгрява в 7,13 часа и залязва в 18,59 часа за Стара Загора. На 31 октомври Слънцето изгрява в 6,51 часа и залязва в 17,11 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 12,14 часа, а в края на октомври е 12,20 часа.

Лунни фази
Последна четвърт настъпва на 8 октомври в 10,33 часа. Новолунието е на 15 октомври в 15,03 часа. Първа четвърт е на 22 октомври в 6,32 часа, а Пълнолунието на 29 октомври в 21,50 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец септември на свечеряване около 20 часа
Големият летен триъгълник от най-ярките звезди на съзвездията Лебед – Денеб, която е почти в зенита, още по-ярката Вега от Лира – към западния хоризонт и Алтаир от Орел – на югозапад, сега се вижда само през първата част от нощта. При залез седемте ярки звезди от черпака на Голямата мечка са ниско над северния хоризонт. Около зенита, обаче, са други също толкова ярки звезди като на Мечката. Свързани една с друга последователно, те образуват начупена линия – W. Това е съзвездието Касиопея. Южно от него има голяма дъга – съзвездието Андромеда.

Андромеда

Западно от дъгата на Андромеда е големият четириъгълник на съзвездието Пегас. Седемте основни звезди от фигурите на Андромеда и Пегас много приличат на още по-голям черпак, подобен на този на Голямата мечка, но с вдлъбната дръжка на черпака. Над средната звезда от дъгата на Андромеда при добри условия, дори от града, може с просто око да се забележи мъгляво петънце. Това е съседната голяма спирална галактика М 31 на разстояние от 250 милиона светлинни години. Нейното изучаване има съществен принос за вида и особеностите на собствения ни звезден остров от стотици милиарди звезди – нашата Галактика, наричана Млечен път. От същото разстояние нашата Галактика изглежда така, както М 31. На снимки с космическия телескоп Хъбъл много добре се виждат от двете страни на спиралната М 31 две от елипсовидните й галактики-спътници. Южно под Андромеда и Пегас има голяма област от неярки звезди. Това е зодиакалното съзвездие Риби. Ниско над южния хоризонт е Кит. На изток в ранните часове, а с напредване на нощта все по-високо на небето се открояват Плеядите – Кокошката с пилците – разсеян звезден куп в съзвездието Бик.

Метеорни потоци
За октомври най-характерният метеорен поток са Орионидите с максимум на 21 октомври и с 25 бързи бели метеора - частици от известната Халеева комета, чийто период на появяване до Слънцето е 76 години. Последното доближаване на историческата комета бе през 1986 г., когато за първи път бе изследвана комета с космически апарати.

В началото на месеца – 8/9 октомври - е активността на метеорния поток Дракониди. Само до 5 метеора могат да се очакват в часа пик, но затова пък те се отличават с червеникавия си цвят и бавното тържествено преминаване по небето. Свързани са с кометата Джакобини-Цинер и през годините 1933, 1946 и 1985 този поток е бил истински метеорен дъжд с 800 - 1000 метеора, изсипали се за 1 час.
 
Планети
През октомври Марс се движи на фона на съзвездията Везни, Скорпион и Стрелец и се вижда ниско на запад до около час на свечеряване. Към края на октомври може да се съзре и Меркурий привечер. Зорницата-Венера изгрява около 4 часа сутрин.  Юпитер има все по-добра видимост, изгрявайки преди полунощ до изгрева на Слънцето. От видимите с просто око планети единствено Сатурн няма никаква видимост – планетата е в съзвездието Дева, там където е Слънцето през деня по това време на годината.

На 28 октомври в 4 часа преминаваме от лятно на зимно или астрономическо време.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

Още новини