Начало Новини Актуално Звездното небе през ноември

Звездното небе през ноември

Актуално

Звездно небе ноемвриНа 1 ноември Слънцето изгрява в 06:51 часа и залязва в 17:11 часа за Стара Загора. На 30 ноември Слънцето изгрява в 07:25 часа и залязва в 16:45 часа. Продължителността на деня към края на месеца е около 9:30 часа.

Лунни фази
Пълнолунието настъпва на 7 ноември в 00:23 часа, последна четвърт - на 14 ноември в 17:16 часа, новолунието - на 22 ноември в 14:32 часа, а първа четвърт - на 29 ноември в 12:06 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 ноември около 20 часа
Южно от зенита е четириъгълникът на съзвездието Пегас, а източно от него е дъгичката от ярки звезди на Андромеда. Над средната звезда от дъгата е мъглявото петънце на свят от стотици милиарди звезди, подредили се в огромна спирала с ярко ядро – огромната галактика М 31, близнак на нашата – Млечния път. Светлината на звездите от галактиката в Андромеда пътува 2 200 000 години до нас. Под четириъгълника на Пегас са слабите звезди на зодиакалните съзвездия Риби и Водолей, а близо до южния хоризонт е ярката, млада и близка звезда Фомалхаут от Южни риби. На запад все още са звездите от лятното небе с Големия летен триъгълник от Денеб на Лебед към зенита, Вега от Лира и Алтаир от Орел на югозапад. На изток изгряват ярките звезди на есенно-зимното небе: съзвездието Бик с ярката Алдебаран и звездият куп Плеяди, както и ярката, колкото Вега звезда Капела от Колар. На самия източен хоризонт все още са част от Орион и Близнаци, които изгряват изцяло към 21 часа и са на небето до сутринта. Над Плеядите от Бика, източно от дъгата на Андромеда е съзвездието Персей. Едната от ярките му звезди е примигващата звезда Алгол – Дяволската звезда. През месец ноември това е определеното от международния проект Global at Nigth съзвездие, по броя на звездите от което може да се съди за светлинното замърсяване – екологичен проблем, който все повече пречи на астрономите, но се отразява на физичното и психично състояние на всеки човек. Всеки, който желае да се включи в него, може да го стори чрез интернет на сайта на проекта.

Видимост на ярки планети през ноември
Меркурий има добра утринна видимост в началото на ноември и е на източното небе час преди изгрева на Слънцето. Венера и Сатурн са много близо до слънчевия диск и нямат видимост през месеца. Марс се вижда от свечеряване до около 21 часа над югозападния хоризонт в съзвездието Козирог. Юпитер е в Лъв и изгрява малко след полунощ, като има чудесна видимост до сутринта.

Метеорни потоци
През ноември има няколко метеорни потока, сред които най-известни са Леонидите в нощта на 17-18 число от месеца. През 33 години се проявява като метеорен дъжд с хиляди бързи зеленикави метеора – частици от кометата Темпъл-Тътл. Последните такива ярки прояви на потока бяха около 2 000-та година, но сега активността на Леонидите е само 5 до 15 метеора в нощта на максимум. На 5 ноември е максимумът на потока Тауриди с до 10-тина жълто-оранжеви бавни метеора от кометата Енке. Понякога се наблюдават много ярки болиди. Интересен за изследване е метеорният поток Андромедиди в нощта на 12 ноември с бавни червеникави метеори от кометата Биела. През 1882 и 1885 г. са се наблюдавали метеорни дъждове от този поток.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 643183 и 042 258198
aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

Нощната земя от Космоса

Още новини