Начало Новини Актуално Звездното небе през март

Звездното небе през март

Актуално

небето през март 2012

На 1 март Слънцето изгрява в 06,53 часа и залязва в 18,07 часа в Стара Загора. На 31 март Слънцето изгрява в 07,01 часа и залязва в 19,43 часа за Стара Загора. Продължителността на деня в началото на месеца е 11,14 часа, като постепенно нараства на 12,42 часа в края на месеца.

Пролетта на 2012 година настъпва на 20 март в 7,14 часа, съобщиха от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория, Стара Загора. Лятното време се въвежда в 3 часа официално време на 25 март (неделя). Тогава ще придвижим стрелките на часовника с 1 час напред.

Лунни фази:
Първа четвърт (млада Луна) настъпва на 1 март в 3,22 часа. Пълнолунието настъпва на 8 март в 11,40 часа. Последна четвърт (стара Луна) настъпва на 15 март в 3,25 часа. Новолунието настъпва на 22 март в 16,37 часа. Първа четвърт: настъпва на 30 март в 22,41 часа.

борса за проекти и идеи

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец февруари на свечеряване.
На изток изгрява съзвездието Лъв с най-ярката си звезда Регул. Характерното очертание на това съзвездие на лъвска фигура в профил е нарушено от присъствието на яркия червеникав Марс. В зенита са съзвездията Колар с ярката звезда Капела и зодиакалното съзвездие Близнаци, чиито ярки звезди носят имената на близнаците Полукс и Кастор от древногръцка легенда.

На юг добре различима е конфигурацията от ярки звезди на характерните зимни съзвездия Орион с три ярки звезди по една права линия (Пояса на Орион) и Голямото куче долу вляво с най-ярката звезда Сириус. С напредване на нощта тази област от небето се спуска над западния хоризонт и към 23 часа вече залязва.
На запад горе вдясно от Орион е друго зодиакално съзвездие – Бик (Телец). Най-ярката звезда Алдебаран е червеникава като Око на разярен Бик и лесно се намира като се продължи линията, свързваща трите ярки звезди от Пояса на Орион, нагоре вдясно. Нашият народ нарича Алдебаран Гайдаря, а по-слабите звезди около него са от Хорото. В пространството тези звезди са гравитационно свързани и са част от разсеян по форма звезден куп – Хиади.

Горе вдясно от Алдебаран и Хиадите е друг такъв звезден куп – Плеяди. Нашият народ го нарича Квачката с пилците. С просто око се виждат до 7 звезди, които официално носят имената на седемте дъщери на титана Атлас, който крепял Земята на раменете си според древногръцката митология.

Планети
Венера е ярката Вечерница на западния хоризонт, която през март се вижда от залеза на Слънцето все по-късно – почти до полунощ.

плеяди - борса за проекти и идеи

Юпитер е близо до Венера и все повече видимо ще се доближава до нея, а на 15 март, двете планети ще са само на 3° една от друга.

Най-близката до Слънцето планета Меркурий е най-трудна за наблюдение от Земята, тъй като обикновено е много близо до слънчевия диск. В началото на март, обаче има възможност да се види с просто око ниско на западния хоризонт от залеза на Слънцето до 1 час след това.

Ярката червена планета Марс, виждаща се сред съзвездието Лъв, също има най-добра видимост през цялата нощ по това време на годината.

Сатурн се появява над нашия хоризонт след полунощ, но с напредване на пролетта ще бъде един от предпочитаните за наблюдение обект от все по-ранни часове на нощта.

Метеорни потоци
През март има два не много активни метеорни потока. На 10 март са бързите Боотиди с до 5 метеора на час. На 12 март са бавните ярки метеори от потока мартенски Виргиниди с до 4 метеора в часа на максимална активност.

За повече информация и запитвания: тел. 042 643 183 и 042 258 198, e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

Още новини