Начало Новини Актуално Звездното небе през май

Звездното небе през май

Актуално

Звездно небе майНа 1 май Слънцето изгрява в 06:13 часа и залязва в 20:18 часа за Стара Загора. На 31 май Слънцето изгрява в 05:43 часа и залязва в 20:48 часа. Продължителността на деня към края на месеца е 14:50 часа.

Лунни фази
Първа четвърт настъпва на 7 май в 06:15 часа, пълнолунието - 14 май в 22:16 часа, последна четвърт - на 21 май в 15:59 часа, а новолунието - 28 май в 21:40 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 май около 21 часа
В зенита е Голямата мечка. Продължението на дъгата от трите звезди на черпака й ни отвежда до яркият червен Арктур от съзвездието Воловар. Под червената звезда Арктур на югоизток е яркият червеникав Марс. На другата част на небето, ниско над западния хоризонт, залязва яркият Юпитер в очертанието на съзвездието Близнаци. На юг под Голямата мечка е характерното за пролетното небе съзвездие Лъв.

Видимост на ярки планети през май
Яркият Юпитер е в съзвездието Близнаци. Вижда се на свечеряване все по-ниско над западния хоризонт. На 4 май сърпът на младата Луна ще е близо до Юпитер. Сатурн на 10 май е в опозиция, което означава, че е възможно най-близо до Земята. Когато една външна планета е в опозиция означава още, че в периода около деня на опозицията, планетата е на небето от вечерта до сутринта, т.е. това е най-дългият и благоприятен период на видимост на тази планета на небето. На 14 май, когато Луната е в пълнолуние, Сатурн ще е на около един лунен диск до нея. Марс бе в опозиция 9 април и все още е ярката червеникава планета, видима от настъпване на мрака до късно след полунощ в съзвездието Везни. На 11 май наедряващата Луна ще е на 3º до червената планета. Ярката Венера продължава да е в ролята си на Зорница с утринна видимост преди изгрева на Слънцето. Меркурий има най-добра вечерна видимост в средата на май. Сравнително ярък е и при открит западен хоризонт, може да види до час и половина след залез.

Метеорни потоци
През май има 7 по-характерни метеорни потока, за които са необходими наблюдения, но по-активни сред тях са Алфа-Скорпионидите на 3 май с до 10 метеора в пика на активност. Най-активният поток е Ета-Аквариди на 6 май с до 40 бързи дълги и със следи метеора, породени от Халеевата комета.

На 8 и 9 май НАОП Юрий Гагарин и Клубът на астрономите-любители Гемма отбелязват Дните на астрономията с демонстрационни наблюдения от наблюдателната площадка на НАОП между 20 - 21 часа и при ясно време. Програмата е на сайта на НАОП.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 643183 и 042 258198
aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

Още новини