Начало Новини Актуално Звездното небе през май

Звездното небе през май

Актуално

Звездното небе през майВ Стара Загора на 1 май Слънцето изгрява в 6,12 часа и залязва в 20,16 часа лятно официално време, а на 31 май изгрява в 5,43 часа и залязва в 20,48 часа.
Продължителността на деня на 1 май е 14,05 часа, а на 31 май – 15,02 часа.

Лунни фази
Последна четвърт настъпва на 2 май в 14,14 часа, новолунието - на 10 май в 03,28 часа, първа четвърт - на 18 май в 07,35 часа, пълнолунието -на 25 май в 07,25 часа, а последна четвърт на 31 май в 21,58 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец май около 22 часа
В зенита е кошът на съзвездието Голяма мечка. Продължението от дъгата на опашката на Мечката ни отвежда към ярка червена звезда – Арктур от съзвездието Воловар. До него е друга малка дъга – съзвездието Северна корона с най-ярката си звезда – Гемма (Бисерът в короната).
На юг е зодиакалното съзвездие Дева с ярката си звезда Спика (в превод – Житен клас). Между Дева и Везни (по-на изток) е почти толкова ярката колкото Спика планета Сатурн. На другата част на южното небе – към запад се вижда очертание, наподобяващо Лъв в профил. Ниско над западния хоризонт все още се виждат ярките звезди Полукс и Кастор от съзвездието Близнаци.

Видимост на ярки планети през май
Марс се появява на утринното небе в средата на май. Сатурн не е толкова ярък, но видимостта на тази планета става все по-добра. Вижда се добре вече към 22 часа на югоизточната част на небето и продължава да е над хоризонта ни почти през цялата останала нощ. През малък телескоп или бинокъл може да се различи пръстенът на планетата. Венера е Вечерница, чиято видимост на небето с напредване на времето все повече се удължава. Яркият Юпитер се вижда от залез Слънце, но все по-ниско над западния хоризонт. В края на май планетите Венера, Юпитер и Меркурий ще бъдат близо една до друга ниско на западния хоризонт след залез Слънце. Такова видимо сближаване на няколко планети на небето обикновено наричат Парад на планетите.

Метеорни потоци
В началото на май има по-активни потоци. Единият от тях – Ета-Аквариди е породен от Халеевата комета. Метеорите му са до 40 на брой в нощта на максимум – 6 май и се отличават с бързината си. Някои от тях оставят следи след себе си.

През май има две затъмнение, които няма да се виждат от България - пръстеновидното слънчево затъмнение на 10 май и лунното затъмнение от полусянката на Земята на 25 май.

Звездното небе през май 2013

За повече информация и запитвания:
тел. 042 643183 и 042 258198
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година и на 6 ноември 2012 г.

Още новини