Начало Новини Актуално Звездното небе през май

Звездното небе през май

Актуално

небето през май

На 1 май Слънцето изгрява в 06,12 часа и залязва в 20,16 часа в Стара Загора. На 31 май Слънцето изгрява в 05,43 часа и залязва в 20,48 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 14,04 часа, като постепенно нараства на 15,05 часа в края на месеца.

Лунни фази:
Пълнолунието настъпва на 6 май в 06,35 часа.
Последната четвърт настъпва на 13 май в 00,47 часа.
Новолунието настъпва на 21 май в 02,47 часа.
Първата четвърт настъпва на 28 май в 23,16 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец май на свечеряване около 21 часа:
В областта около зенита, малко на юг, е характерното пролетно съзвездие Лъв с ярката червеникава планета Марс, която се движи бавно на фона на звездите от Лъва през целия месец. Високо в небето, над главите, е характерният черпак от 7 ярки звезди на съзвездието Голяма мечка. Под извитата дръжка на черпака, точно в зенита, са неярките звезди от съзвездията Малък лъв, Ловджийски кучета и Косите на Вероника. 
Продължавайки извитата дръжка на черпака или опашката на Голямата мечка, стигаме до яркия червеникав Арктур от съзвездието Воловар в посока югоизток. Между Воловар и Лъв, но по-ниско до югоизточния хоризонт, е зодиакалното съзвездие Дева. Близо до ярката му звезда Спика е планетата Сатурн. На запад залязват областите с ярки звезди от съзвездията Близнаци и Колар.

Голяма - малка мечка

Най-ярката червеникава звезда от съзвездието Голяма мечка е Дубхе (в превод от арабски език името на тази звезда означава мечка). Тя е една от 4-те звезди на трапеца – тялото на Мечката, горе вдясно. Близо до Дубхе е съседната ярка звезда - Мерак. Ако съединим мислено двете звезди и нанесем разстоянието 5 пъти в посока към хълмовете край града, ще се натъкнем на една самотна ярка звезда. Това е известната навигационна Полярна звезда – най-ярката от съзвездието Малка мечка, която сочи посоката север на хоризонта. Полярната звезда е в края на дъгичката от неярки звезди – опашката на Малката мечка. По-лесно обаче в градското ни небе ще открием крайните две по-ярки звезди от тялото на Малката мечка, които са в посока към трите ярки от дъгата на опашката на Голямата мечка.

Фигурите на Голямата и Малка мечки са сходни и повече са известни като големия и малък черпак. Нашият народ ги нарича Голямата кола или просто Колата и Малката кола. Между Голямата и Малка мечки се извива тялото на митичния Дракон – още едно от околополюсните съзвездия, видими през цялата година на нашето небе.

Планети:
Юпитер вече е близо до западния хоризонт и бързо залязва след залеза на Слънцето. Венера все още се вижда добре високо на запад като ярка Вечерница, но до края на май времето й на видимост намалява. Планетата все повече се доближава видимо до слънчевия диск. Движейки се по орбитата си в пространството, Венера ще застане между нас, земните наблюдатели и нашата звезда Слънцето. Тази година, на 6 юни, когато планетата ще е точно на правата линия Земя - Слънце, ще имаме шанса да наблюдаваме с неголеми телескопи рядко астрономическо явление – Пасаж на Венера по диска на изгряващото Слънце. През май ярката червена планета Марс е в очертанието на съзвездието Лъв и има добра видимост през по-голямата част на нощта. Сатурн – планетата с пръстена -  се вижда през цялата нощ в очертанието на съзвездие Дева.

Метеорни потоци:
Голяма - малка кола
През май има няколко метеорни потока, по-характерни сред които са: Ета - Аквариди с максимум на 6 май и максимален брой метеори до 40. Това са дълги, бързи метеори, някои със следи, породени от Халеевата комета. От разпада на друга комета са породени метеорите, които са само до 3 на брой в максимума на потока Ета - Лириди на 8 май. В самия край на месеца ще се наблюдават много малко на брой къси, бели метеори от потока майски Корониди.

Кампания за подготовка на наблюдението Пасаж на Венера:
Разяснителната кампания, в която могат да се включат всички ученици и граждани, които желаят да получат практически умения и съвети за наблюдение на събитието на годината – Пасаж на Венера на 6 юни при изгрева на Слънцето, започна от 17 април и ще продължи до 18 май, всеки работен и учебен слънчев ден както следва:

Понеделник от 17,00 часа

Вторник от 12,00 часа

Сряда от 12,00 часа

Четвъртък от 12,00 часа

Петък от 17,00 часа

Това са началните часове на лекциите и наблюденията, които се провеждат в залата и наблюдателната площадка на Обсерваторията.

небе

За повече информация и запитвания:
тел. 042 643183 и 042 258198
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

Още новини