Начало Новини Актуално Звездното небе през февруари

Звездното небе през февруари

Актуално

астероидНа 1 февруари Слънцето изгрява в 7,32 часа и залязва в 17,31 часа за Стара Загора. На 28 февруари Слънцето изгрява в 6,45 часа и залязва в 18,06 часа за Стара Загора. Продължителността на деня нараства с 52 минути за месеца.

Лунни фази
Последна четвърт настъпва на 3 февруари в 15, 56 часа, новолунието - на 10 февруари в 09,20 часа, първа четвърт - на 17 февруари в 22,31 часа, а пълнолунието на февруари в 22,26 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за февруари около 18 часа
В зенита са звездите от съзвездието Персей с намигащия Алгол. Алгол е двойна звезда. Едната звезда се върти около другата по орбита, чиято равнина е по зрителния лъч. Затова постоянно наблюдаваме звездни затъмнения – едната звезда застава пред другата и намалява чувствително блясъка на звездната система, на което се дължат премигванията на Дяволската звезда (на ар. Алгол).
Една от най-ярките звезди на небето Капела от съзвездието Колар и звездният куп Плеяди от съзвездието Бик с ярката планета Юпитер са струпани над главите ни от ранните вечерни часове.

звездите от съзвездието Персей с намигащия Алгол

На югоизток е характерното очертание от ярки звезди на съзвездието Орион. Трите звезди от пояса му ни отвеждат към най-ярката звезда на цялото небе – Сириус от съзвездието Голямо куче, която е близо до хоризонта. Към полунощ тази група звезди и съзвездия вече залязва на западната част на небето, за да отстъпи гледка към  характерните за пролетно небе съзвездия около Лъв.

астероидът 2012 DA14

Видимост на ярки планети през февруари
Венера е в ролята си на Зорница, но видимостта й на утринното небе все повече намалява.
Меркурий има отлична видимост на вечерното небе през втората половина на  февруари, когато се вижда на запад час и половина след залеза на Слънцето. На 8 февруари планетата е на по-малко от половин градус или един лунен диск северно от червеникавия Марс.
Марс остава в границите на съзвездието Водолей през целия месец и може да се забележи ниско над югозападния хоризонт непосредствено след залез Слънце.
Юпитер е високо на небето още с настъпването на нощта близо до ярката червеникава звезда Алдебаран от съзвездието Бик и звездния куп Хиади около нея. Залязва към полунощ. На 18 февруари планетата ще се вижда близо до сърпа на Луната.
Сатурн е в съзвездието Везни. Изгрява след полунощ и се вижда до сутринта.

Метеорни потоци
По-интересен през февруари е метеорният поток Делта-Леониди с родителско тяло астероидът 4450 Пан от групата на астероидите, които периодично пресичат земната орбита. Поради каменистата природа на родителското тяло, понякога от този метеорен поток падат ярки метеори, дори болиди. Броят на метеорите обаче е максимум 3 за периода на активност на този поток.

Среща с астероид
На 15 февруари в 21,26 часа, българско време, астероидът 2012 DA14 с размери около 45 метра ще премине само на 35 000 км от Земята, т.е. по-близо от орбитите на геостационарните изкуствени спътници на Земята. Няма да се вижда с просто око. Астероидът е открит на 16 февруари миналата година, когато е преминал на 2,5 млн. км от Земята или на 6 пъти по-голямо разстояние, отколкото е това между Земята и Луната. Този обект е в списъка за изследване от международната програма Near-Earth Object за астероидна опасност. Сблъсък с  2012 DA14 тази година няма да има, както и при следващото му много близко преминаване покрай Земята през 2020 година.астероид 2012 DA14 орбита

Ярката комета C/2011 L4 (PanSTARRS)
През февруари на вечерното небе се очаква да бъде видима с просто око комета, която се задава от междузвездното пространство. Яркостта й ще нараства според прогнозите на учените и в края на февруари ще премине на фона на съзвездията Кит и Водолей – за съжаление, много ниско до западния хоризонт при залез Слънце. Ако кометата не се разпадне на по-малки парчета с доближаването й до Слънцето, яркостта й ще нараства до максималната през март.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 643183 и 042 258198
имейл: aogagarin@gmail.com

Материалъте предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

Още новини