Начало Новини Актуално Звездното небе през декември

Звездното небе през декември

Актуално

Звездното небе декемвриНа 1 декември Слънцето изгрява в 07:28 часа и залязва в 16:45 часа за Стара Загора. На 31 декември Слънцето изгрява в 07:48 часа и залязва в 16:53 часа. Продължителността на деня към края на месеца е около 9 часа.

Лунни фази
Пълнолунието настъпва на 6 декември в 14:27 часа, последна четвърт - на 14 декември в 14:51 часа, новолунието - на 22 декември в 03:36 часа, а първа четвърт - на 28 декември в 20:31 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 декември около 20 часа
Високо в областта на зенита са петте ярки звезди на съзвездието Касиопея. Голямата мечка е ниско над северния хоризонт. Също в областта на зенита е дъга от три ярки звезди - съзвездието Андромеда. На запад е големият четириъгълник на Пегас. Под двете съзвездия на юг е обширна област от неярки звезди – съзвездията Риби и Кит. Ниско на югозапад е една от близките до нас ярка звезда Фомалхаут от съзвездието Южна риба. На югоизток вече изцяло е изгряло характерното за есенно-зимното небе съзвездие Орион с привличащите вниманието 3 звездички от Пояса му наредени по права линия. Над него е ярката червена звезда Ардебаран от Бик. В очертанието на Бика са Плеядите – един от близките до нас разсеяни звездни купове с около 500 млади ярки звезди. С просто око се виждат най-ярките 6-7 звезди на купа. По-късно под Орион на небето изгрява най-ярката звезда на цялото небе – Сириус от съзвездието Голямо куче.

Над Плеядите от Бика, източно от дъгата на Андромеда, е съзвездието Персей. Едната от ярките му звезди е примигващата звезда Алгол – Дяволската звезда. През месеците ноември (12-21) идекември (11-21) това е определеното от международния проект Global at Nigth съзвездие, по броя на звездите от което може да се съди за светлинното замърсяване – екологичен проблем, който все повече пречи на астрономите, но се отразява на физичното и психично състояние на всеки човек. Всеки, който желае да се включи в него, може да го направи чрез интернет на сайта на проекта.

Видимост на ярки планети през декември
Венера започва да се появява ниско над югозапад като Вечерница при залез Слънце. Марс също се вижда свечеряване над югозападния хоризонт. Сатурн започва да се появява на изток малко преди изгрева на Слънцето от средата на месеца. Юпитер е в Лъв и изгрява на източната част на хоризонта към полунощ. Вижда се до изгрева на Слънцето, издигайки се все по-високо на небето.

Метеорни потоци
През декември е най-активният и атрактивен метеорен поток на зимното небе – Геминиди с максимум до 110 метеора в нощта на 14-15 декември. Понякога се наблюдават болиди. Два пъти по-слаба е активността на другия характерен за месеца метеорен поток – Урсиди. Между 10 до 50 са метеорите от този поток в нощта на 22 декември – частици от кометата Тътл 1939Х.

Начало на зимата
Зимното слънцестоене е на 22 декември в 01:03 часа.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 г. и на 6 ноември 2012 г.

Още новини