Начало Новини Актуално Звездното небе през декември

Звездното небе през декември

Актуално

Юпитер спътници

На 1 декември Слънцето изгрява в 7,28 часа и залязва в 16,45 часа за Стара Загора. На 31 декември Слънцето изгрява в 7,48 часа и залязва в 16,54 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 9,17 часа, а в края - 9,06 часа. Денят е най-къс на 20 декември, когато Слънцето изгрява в 7,46 часа и залязва в 16,47 часа с продължителност 9,03 часа.

Зимното слънцестоене настъпва на 21 декември в 13,12 часа и денят вече е с минута по-дълъг.

Лунни фази
Последна четвърт настъпва на 6 декември в 17,31 часа, новолунието - на 13 декември в 10,42 часа, първа четвърт - на 20 декември в 7,19 часа, а пълнолунието - на 28 декември в 12,21 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец декември около 18 часа
В началото на нощта все още високо над хоризонта в западна посока е големият летен триъгълник от ярките звезди Вега от съзвездието Лира, Денеб от Лебед и Алтаир от Орел. Високо в зенита е големият квадрат на съзвездието Пегас и до него вляво на изток е дъгата от 3 по-ярки звезди – съзвездието Андромеда. звездно небе декемвриНад Андромеда се очертават 5-те ярки звезди на съзвездието Касиопея, които съединени последователно образуват W. Под Касиопея и източно от Андромеда е Персей с примигващата си Дяволска звезда – Алгол. От другата страна на Касиопея е Цефей. Под дъгата на Андромеда и четириъгълника на Пегас в южна посока се простират Рибите – зодиакално съзвездие, състоящо се от поредица неярки звезди. Източно от Риби има две по-ярки звезди – друго малко зодиакално съзвездие Овен. На изток изгрява звездният куп Плеяди в очертанието на съзвездието Бик. Сега тук е и ярката планета Юпитер.
Към полунощ високо над хоризонта е най-красивата част от небето с ярките звезди на зимните съзвездия около Орион.

Планети
Марс се вижда на свечеряване, но за кратко при залеза на Слънцето ниско до югозападния хоризонт. Юпитер е в съзвездието Бик. На 3 декември планетата е в опозиция, което означава, че се вижда през цялата нощ. До края на календарната година условията за наблюдение на планетата и големите й Галилееви спътници с неголям телескоп или бинокъл са отлични. Особено атрактивен ще бъде яркият Юпитер до почти пълната Луна на 26 декември, когато ще е на само един видим лунен диск до нашия естествен спътник. Сатурн е на утринното небе в съзвездието Дева. Венера е в ролята си на ярката Зорница. Вижда се сутрин преди Слънцето, но все по-близо до неговия изгрев. Условията на видимост на планетата към края на годината стават все по-лоши – тя трудно се забелязва в непосредствена близост до изгряващия слънчев диск. Меркурий също има утринна видимост и на 5 декември е на 21° западно от изгряващото Слънце – възможно най-далеч, за да се вижда с просто око непосредствено преди изгрев.

Метеорни потоци
Началото и краят на всяка календарна година се ознаменуват с едни от най-активните метеорни потоци. През декември има 9 метеорни потока, които Международната метеорна организация посочва за изследване от астрономите любители, но най-активният сред тях са Геминидите (от съзвездието Близнаци) с максимум в нощта на 14/15 декември, когато се изсипват към 110 метеора, сред които има много ярки метеори и дори болиди.
Интересен е и потокът Пупид Велиди в нощта на 6 декември с най-много до 10-на метеора, но с дълги ярки следи. Сред тях също могат да се очакват много ярки метеори–болиди.

Предколедно настроение създават и Урсидите в нощта на 22 декември. Броят на метеорите варира от десетина до 50. Родителската комета на този метеорен поток е Тътл 1939 Х с период на обикаляне около Слънцето 13,6 години. Годината 1939 в обозначението на кометата е и годината на откриване на този сравнително млад метеорен поток с регистрирани тогава около 100 метеора на час.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година и на 6 ноември 2012 г.

Още новини