Начало Новини Актуално Звездното небе през август

Звездното небе през август

Актуално

Персеиди

На 1 август Слънцето изгрява в 06,09 часа и залязва в 20,38 часа за Стара Загора. На 31 август Слънцето изгрява в 06,42 часа и залязва в 19,53 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 14,28 часа, а в края на август е 13,11 часа, съобщиха за Икономически портал на регион Стара Загора от клуба на астрономите любители Гемма.

Лунни фази
Пълнолунието настъпва на 2 август в 06,28 часа, последна четвърт на 9 август в 21,55 часа, новолунието на 17 август в 18,54 часа, първа четвърт на 24 август в 16,54 часа, а пълнолунието на 31 август в 16,58 часа.
Когато пълнолунието е в самото начало на месеца, се случва още едно пълнолуние в края на дадения месец, поради това, че смяната на лунните фази е през 29 и половина денонощия. В този случай се казва, че има Синя Луна, което няма нищо общо с цвета на пълния лунен диск.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец август на свечеряване около 21 часа
Високо над главите ни в зенита е една от най-ярките звезди на небето – Вега от съзвездието Лира. На изток от нея можем да намерим не толкова ярката звезда Денеб от съзвездието Лебед или Големия северен кръст, както го нарича нашият народ. На юг е самотната ярка звезда Алтаир от съзвездието Орел. Вече сме открили Големия летен триъгълник – основен ориентир за останалите съзвездия на лятното небе.

Да се обърнем с лице на юг и да погледнем наляво. Ниско до югозападната част на хоризонта проблясва ярката червеникава звезда Антарес, а до нея е вертикална дъга от ярки звезди – част от зодиакалното съзвездие Скорпион. Точно на юг е друга област от ярки звезди – още едно зодиакално съзвездие – Стрелец. Между Скорпион и Лира е огромна област от небето, където е съзвездието Змиеносец – 13-тото непризнато за зодиакално съзвездие, през което видимо преминава Слънцето всяка година от 29 ноември до 15 декември.

Вече сме с лице на север. Надясно, на северозапад е Голямата мечка. На толкова разстояние, колкото е Полярната звезда от това съзвездие, но в срещуположна посока, наляво или в североизточна посока има пет толкова ярки звезди, като тези на Голямата мечка. Съединени последователно, те образуват начупена линия, която можем да оприличим на обърната буква М. Това е съзвездието Касиопея. И то, както Голямата и Малка мечка се вижда през цялата година от нашето местоположение.

Касиопея

По-късно, към полунощ, между хоризонта и Касиопея, вече добре се вижда цялата област на съзвездието Персей. На границата между Касиопея и Персей с просто око може да се забележи мъгляво петно. Бинокъл или неголям телескоп разкриват двоен разсеян куп от стотици звезди, струпани не само на небето ни, но и в пространството близо една до друга. Разстоянието между двата звездни купа е само няколко стотици светлинни години, а светлината от звездите им пътува до нас 7 000 години. Близо до двойния звезден куп в Персей е мястото, откъдето се появяват метеорите от най-изобилния летен метеорен поток Персеиди.

Метеорни потоци
Всяка година около 12 август, обикаляйки около Слънцето, нашата планета Земя пресича орбитата на кометата 1862ІІІ Суифт-Тътл, по която се носят миниатюрни частици, откъснали се от състава на самата комета. Тези частици навлизат в земната атмосфера с космически скорости и на височина 70-100 километра от повърхността се разграждат, просветвайки така, че за миг може да се проследи траекторията им. Нашият народ нарича явлението падаща звезда, но астрономите – метеор. Точката, от която поради перспективата ни се струва, че идват голяма част от метеорите в нощите около 12 август е в съзвездието Персей. Поради произхода си от споменатата комета, метеорите от метеорния поток Персеиди изглеждат бели, бързи и често много от тях оставят следи за определено време след просветването си. Броят им в максимума на потока е до стотина, но през 1926 и 1928 г. е бил близо 4 000. Тогава са се наблюдавали метеорни дъждове на Персеидите. Повишена активност потокът имаше и през 1993 г. Тази година реално ще могат да се наблюдават до десетки метеора с просто око, принадлежащи на този метеорен поток. Максимумът му обаче е по обяд на 12 август, затова е препоръчително да се наблюдава призори на 11 август и веднага на свечеряване на 12 август. Луната ще е близо до фаза новолуние и няма да пречи особено на метеорното наблюдение. Наблюдението на метеори обаче изисква извънградски условия.

Планети
Марс и Сатурн са в областта на съзвездието Дева и се виждат привечер, но към края на август за все по-кратко време след залеза на Слънцето.
Юпитер е между двата разсеяни звездни купа Хиади и Плеяди в съзвездието Бик и се вижда сутрин преди изгрева на Слънцето. На нашето небе гигантската планета е ярка, но Юпитер не може да съперници на близката земеподобна планета Венера, която сега е в ролята си на Зорница – третото по яркост светило на нашето утринно небе след Слънцето и Луната.

Куп метеори


За повече информация и запитвания:
тел. 042 643183 и 042 258198
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

 

Още новини