Начало Новини Актуално Звездното небе през април

Звездното небе през април

Актуално

Звездно небе априлНа 1 април Слънцето изгрява в 7:00 часа и залязва в 19:43 часа за Стара Загора. На 30 април Слънцето изгрява в 6:14 часа и залязва в 20:16 часа. Продължителността на деня към края на месеца е 13:45 часа.

Лунни фази
Първа четвърт настъпва на 7 април в 11:31 часа, пълнолунието -  на 15 април в 10:42 часа, последна четвърт - на 22 април в 10:52 часа, а новолунието - на 29 април в 09:14 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 април около 21 часа

От началото на април часовниците ни вече са с 1 час напред спрямо астрономическото време. Затова 21 часа лятно време означава всъщност 20 часа астрономическо време, за което се дава разположението на ярките звезди, съзвездия, планети.

В зенита е предната част, а малко на изток – основното очертание от 7-те ярки звезди на Черпака на Голямата мечка. Под тях на юг е характерното за пролетното небе съзвездие Лъв. Ярката му звезда Регул е на еклиптиката, което означава, че всяка година в края на август Слънцето я закрива. Затова народното поверие казва, че в този момент се раждат обществени лидери. Почти над целия южен хоризонт е най-дългото съзвездие на небето – Хидра, в което обаче няма ярки звезди. Дъгата от опашката на Голямата мечка води до ярка червеникава звезда – Арктур от съзвездието Воловар, а до него на източния хоризонт изгрява изящна малка звездна дъга – Северна корона с ярката си звезда – Гемма. На запад залязват зимните съзвездия Орион, Голямо куче с ярката звезда Сириус, над нея са Близнаците с още по-яркият Юпитер.

Звездното небе през април

Видимост на ярки планети
Юпитер остава атракцията в нощите на месец април, но е по-ниско над западния хоризонт. Сатурн на свечеряване вече може да се открие на изток в съзвездието Везни. Особено атрактивен е пръстенът му, който може да се забележи дори с малък телескоп или бинокъл. Марс е в съседното на Везни зодиакално съзвездие Дева и изгрява по-късно на източния хоризонт. Впечатлява с червеникавия си блясък. Ярката Венера продължава да е в ролята си на Зорница с утринна видимост.

Метеорни потоци
Най-характерният метеорен поток за април са Лиридите с максимум на 20 април, когато се очаква да паднат до 20 бели на цвят метеора, свързани с комета, обикаля с период от 415 години около Слънцето. През 1987 г. е имало метеорен дъжд от Лириди с 1 800 метеора за час. През първата половина на април има няколко не много активни метеорни потока. По-характерни са Виргиниди – на 6 април и Алфа-Виргиниди на 7 април с до 6 - 7 метеора в максимум. Сред обаче има бавни ярки метеори, както и болиди. Алфа-Виргинидите са рязко очертани, бавни, без следи, жълто-оранжеви на цвят.

Тази година НАОП Юрий Гагарин и Клубът на астромите-любители Гемма отбелязват дните на космонавтиката с откриване на първия в България
Музей на космонавтиката.

10 април – 35 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов
12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката
22 април – Ден на Земята

Подвижни празници в православния календар за април
6 април – Пета неделя от Великия пост
12 април – Лазаровден
13 април – Шеста неделя на Великия пост
20 април – Възкресение Христово (Великден; Пасха)
25 април – Светли петък
27 април – Томина неделя

небе април

За повече информация и запитвания:
Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора, тел. 042 643183 и 042 258198
aogagarin@gmail.com

Още новини