Начало Новини Актуално Звездното небе през април

Звездното небе през април

Актуално

звездно небе априлЗа Стара Загора на 1 април Слънцето изгрява в 7,00 часа и залязва в 19,44 часа, лятно официално време, а на 30 април изгрява в 6,14 часа и залязва в 20,17 часа. Продължителността на деня на 1 април е 12,44 часа, а на 30 април – 14,03 часа.

Лунни фази
Последна четвърт настъпва на 3 април в 7,37 часа, новолунието - на 10 април в 12,35 часа, първа четвърт - 18 април в 15,31 часа, а пълнолунието на 25 април в 22,57 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец април около 21 часа
През април вече сме по лятно официално време, или с 1 час по-напред от астрономическото време. Слънцето залязва към 20 часа по часовник, но все още е доста светло за видимост на звездното небе. Час след залеза на Слънцето, високо в небето в зенита е кошът на съзвездието Голяма мечка, а южно под него се очертава характерната фигура на Лъва. Между ярките звезди на Голямата мечка и Лъва са неярките звезди на съзвездията Малък лъв, Косите на Вероника и Ловджийски кучета. Продължавайки дъгата от опашката на Голямата мечка, над източния хоризонт е яркият червеникав Арктур от съзвездието Воловар.
Най-ярката звезда на цялото небе Сириус от Голямо куче е на югозапад и към 23 часа залязва. Все още за час-два след залез на запад можем да се порадваме на Орион и околните, характерни за есенно-зимния период, съзвездия около него: Бик, Близнаци, Голямото и Малко куче.

Видимост на ярки планети през април
Венера ще започне да се появява за кратко на вечерното небе от средата на месеца. Марс няма добра видимост на нашето небе до средата на април, а после минава зад Слънцето и няма да се вижда до средата на май. Юпитер остава атрактивен ярък обект, видим с просто око от залеза на Слънцето до към полунощ.
Сатурн не е толкова ярък, но видимостта на тази планета става все по-добра и към края на април ще се вижда цялата нощ в съзвездието Везни.

Метеорни потоци
През април има 6 метеорни потока, сред които по-изявени са Лиридите - до 20-тина метеора в нощта на 22-23 април. Това са прашинки, останали по пътя на комета, която през 415 години обикаля покрай Слънцето и е близо до Земята. През 1987 г. този поток се прояви като метеорен дъжд с около 1800 метеора, паднали в момента на максимум.

Ярката комета C/2011 L4 (PanSTARRS)
Кометата С/2011 L1 PanSTARRS трудно се различаваше с просто око от по-ярките звезди на западния хоризонт при залез Слънце миналия месец, когато трябваше да е най-ярка. Само с бинокъл или малък телескоп можеше да се види кометната опашка. В началото на април блясъкът на кометата все повече ще избледнява, но на 3-то, 4-то и 5-то число от месеца, ще бъде видимо близо до друг мъгляв обект - галактиката М 31 в съзвездието Андромеда.

Частично лунно затъмнение на 25/26 април
Затъмнението е видимо от Европа, Африка, Азия без крайните източни части, Австралия, Антарктида. Затъмнението е видимо от България. Най-добре ще се вижда как малка част от напълно огрятата Луна ще се скрие в земната сянка в 23,07 часа.

Месец април - Международен месец на астрономията
След успеха на Международната година на астрономията – 2009, когато с множество публични изяви бяха привлечени към постиженията на съвременната наука за Вселената широки кръгове, астрономическата общност реши всяка година през април да се провеждат повече демонстрационни наблюдения, беседи и други форми на популяризация. Старозагорската обсерватория участва в такива международни проекти и вече започна активна популяризация чрез проведената кометна кампания за наблюдение на кометата PanSTARRS и ще продължи с включване в проекта Нощ на Гагарин и други събития.

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година и на 6 ноември 2012 г.

Звездите през април

Още новини