Начало Новини Актуално Звездното небе през април

Звездното небе през април

Актуално

Лъв

На 1 април Слънцето изгрява в  07,00 часа и залязва в 19,44 часа в Стара Загора. На 30 април Слънцето изгрява в 06,13 часа и залязва в 20,17 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е 12,44 часа, като постепенно нараства на 14,03 часа в края на месеца.

Лунни фази:
Пълнолунието настъпва на 6 април в 22,19 часа
Последната четвърт настъпва на 13 април в 13,50 часа
Новолунието настъпва на 21 април в 10,18 часа
Първата четвърт настъпва на 29 април в 12,58 часа

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец април на свечеряване около 20 часа:
Поглеждайки право нагоре в ясното небе ще видим характерното северно съзвездие Голяма мечка - 7 ярки звезди, 4 от които свързани мислено образуват трапец, а 3 – извита дъга. Ако продължим дъгата от опашката на Голямата мечка, ще се натъкнем на ярка червеникава звезди – Арктур от съзвездието Колар, което е на източната част на небето. Под него, в югоизточната част на пролетното небе при свечеряване, е съзвездието Дева с ярката звезда Спика.

Точно в зенита са неярките звезди от съзвездието Малък лъв, но под него на юг-югоизток в началото на пролетните нощи е най-характерното за пролетното небе съзвездие Лъв. И тук има дъга от ярки звезди – гривата на Лъва. Под дъгата е най-ярката звезда от съзвездието – Регул. Името й означава сърцето на Лъва, но често се нарича звезда на царете, според поверието, че който е роден под тази звезда ще стане цар, предводител или началник. Лъв е зодиакално съзвездие. Тъй като Регул е почти върху еклиптиката – видимия годишен път на Слънцето, всяка година на 23 август Слънцето се проектира върху далечната звезда Регул. На това се основава народното поверие.

.Лъв - борса за проекти и идеи

С повече въображение сред ярките звезди наляво или на изток от Регул може да се дооформи фигурата на лежащ Лъв. В опашката му е ярката звезда Денебола. На запад са другите зодиакални съзвездия: най-близо до Лъва е Рак – малка област от небето, където няма ярки звезди. Следват Близнаци с двете ярки звезди Полукс и Кастор. Ниско на западния хоризонт при залез Слънце все още се вижда ярката червеникава звезда Алдебаран – окото на Бик (Телец). Красивата област с характерна фигура от блестящи звезди на съзвездието Орион може да се зърне на свечеряване на югозападния хоризонт. Малко остава да се радваме и на най-ярката звезда на цялото небе – Сириус от Голямо куче, която виждаме долу вляво (на изток) от трите подредени в линия звезди - пояса на Орион.

Планети:
Венера и Юпитер вече не са толкова близо една до друга, но се виждат добре в западната част на небето при залез Слънце. По-яркото светило е Вечерницата – Венера. На 25 април младият сърп на Луната ще се проектира сравнително близо на небето - на 6° северно от Вечерницата. Ярката червена планета Марс, настанила се между двете звезди от съзвездието Лъв, Регул и Денебола, се вижда през цялата нощ. Сатурн – планетата с пръстена - се вижда през цялата нощ в очертанията на съзвездието Дева в югоизточната част на небето. Трудно ще я отличим от ярките звезди тук. Вглеждайки се обаче, ще доловим основния белег, отличаващ  планетите от звездите – за разлика от звездите, планетите не трептят толкова силно. А пръстенът се вижда само с телескоп.

Метеорни потоци:
През април има няколко метеорни потока, по-характерни сред които са:
Виргинидите – до 6-7 бавни ярки метеора в нощта на 1 април, сред които често има особено ярки - болиди. Алфа-Виргиниди с максимум на 11 април, чиито също толкова на брой метеори са бавни, но жълто-оранжеви на цвят
Лириди – най-активният метеорен поток с до 20 метеора в нощта на максимума 22-23 април. Те са бели на цвят и са свързани с дългопериодична комета, от която през 1987 г. по това време на годината се е посипал истински метеорен дъжд с около 1 800 метеора на час.

Важни дати през април:
10 април – годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов
12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката, свързан с полета на първия космонавт на планетата Земя Юрий Гагарин
12 април – годишнина от основаването на Клуб на астрономите-любители Гемма през 1996 г.
28 април – Ден на астрономията, във връзка с което на 26 април ще бъде проведен заключителният етап на обявените конкурси Моят слънчев часовник и Космическо изкуство в НАОП, а на 27 април гражданите на Стара Загора ще бъдат поканени на публична лекция и демонстрационни наблюдения с телескоп.

За повече информация и запитвания:

Клуб на астрономите любители Гемма
тел. 042 643183 и 042 258198
E-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

Още новини