Начало Новини Актуално Звезден солистичен състав в спектакъла на операта Трубадур в Старозагорската опера на 8 октомври

Звезден солистичен състав в спектакъла на операта Трубадур в Старозагорската опера на 8 октомври

Актуално

Jonut Pascu TrovatoreБаритонът Йонуц Паску /Румъния/ и сопраното Йоана Железчева за първи път ще пеят заедно в спектакъла на операта Трубадур от Джузепе Верди на 8 октомври, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. Талантливият румънец с респектираща международна кариера отново ще зарадва своите вече многобройни български почитатели с участието си в ролята на Граф Ди Луна. През месец май баритонът спаси премиерата на операта Трубадур, като се отзова светкавично по покана на директора на Операта Огнян Драганов.

Зрителите и музикалните експерти високо оцениха вокалните и артистични качества на певеца и не пестяха суперлативите в своите коментари за неговото изпълнение. Сопраното Йоана Железчева, след блестящото си представяне в ролята на Чо-Чо-сан само преди броени дни на старозагорска сцена, този път ще се превъплъти в една от своите знакови роли - на Леонора. В ролята на Манрико гостува тенорът Даниел Дамянов, а в ролята на Азучена ще се представи младата солистка на Старозагорската опера Гергана Русекова. Ферандо ще бъде басът Александър Марулев – емблематична фигура в голямата музикална традиция на Старозагорската опера. Солистичен състав, достоен за всяка световна оперна сцена! На диригентския пулт ще застане Красимир Къшев. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценичната адаптация е на художника Димо Костадинов, диригент на хора е Младен Станев. Участват още солистите Емилия Джурова, Костадин Якшев, Сашо Стойков, Марио Стайков, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, както и представители на Прабългарска школа Бага-тур.

Гост-солистите

Jonut Pascu Trovatore1Баритонът Йонуц Паску завършва Университета за музика в Букурещ през 2001 г. и на 23 години започва своята артистична кариера в Операта в Констанца с успешни дебюти в главните баритонови роли от оперите Дон Жуан от Моцарт и Бохеми (Марсел) от Пучини. Натрупва бързо солиден оперен репертоар с поредица от дебюти в различни роли от оперите Трубадур (Граф Ди Луна), Сватбата на Фигаро (Фигаро), Мадам Бътерфлай (Шарплес), Селска чест (Алфио), Кармен (Ескамилио ), Вълшебната флейта (Папагено), както и в оперетите Прилепът (Д-р Фалке, Айзенщайн) и Страната на усмивките (Густл). В репертоара на певеца влизат още ролите на Жорж Жермон от Травиата, Симоне Боканегра, Набуко, Риголето от едноименните опери на Верди, Енрико Аштън от Лучия Ди Ламермур на Доницети, Скарпия от Тоска на Пучини, Евгени Онегин от едноименната опера на Чайковски и други.

Гастролира в Холандия, Германия, Корея, Италия, Македония, Унгария, Албания, Израел, САЩ. През последните няколко сезона е постоянен гост-солист в спектакли на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Марсел и Шонар и др.

От октомври 2005 Йонуц Паску е солист и водещ баритон на Националната опера в Букурещ. Паралелно с активната си певческа кариера, завършва успешно и дирижиране в Консерваторията Джузепе Верди в Милано.

През сезон 2007-2008 е стипендиант на Фондация Central & Eastern Europe Musiktheater, спонсорирана от Deutsche Bank Foundation и Министерството на образованието, изкуствата и културата в Германия. 

Joanna ZhelezchevaЙоана Железчева завършва оперно пеене в НМА Проф. Панчо Владигеров в класа на доцент Христина Ангелакова. Започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Софийската опера и балет, участва в спектаклите на оперите Андре Шение, Сватбата на Фигаро, Кармен, Фауст, Отело и Макбет. През 2002 година получава специалната награда на конкурса за млади оперни певци Пълдин в Пловдив, а вече като сопран - печели първа награда от конкурса Христо Бръмбаров в София /2008/ и втора награда на конкурса Гена Димитрова в Плевен /2009/. Има записи в Българското Национално Радио.

През 2007г. дебютира в Бургас в ролята на Амелия от Бал с маски на Верди. От 2008г е солист на Бургаската държавна опера. Следват дебют през 2008г в ролята на Чо-Чо-сан от Мадам Бътерфлай на Пучини; дебют в ролята на Сантуца от операта Селска чест от Маскани; Лиу от Турандот на Пучини.

През 2009 гастролира в Холандия с ролята на Аида от операта на Верди. През 2010г дебютира в ролята на Манон Леско от Манон Леско на Пучини на сцената на Софийската опера и балет. Като първа солистка на Бургаската опера изпълнява още ролите на Елизабет от Дон Карлос, Лейди Макбет от Макбет, Леонора от операта Трубадур на Верди. В репертоара си има още ролите на Норма от едноименната опера на Белини, Леонора от Силата на съдбата, Абигайл от Набуко на Верди. Миналата година дебютира в ролите на Дона Елвира от Дон Жуан на Моцарт /спектакъл на Русенската опера за ММФ Моцартови празници-Правец/ и в ролята на Одабела от операта Атила на Верди на сцената на Бургаската опера.

Daniel DamyanovТенорът Даниел Дамянов завършва Православно богословие във ВТУ Св.Св. Кирил и Методий, изучава оперно пеене като частен ученик, работи като солист на Русенската опера, на Софийската опера, Бургаската опера, гостува на всички български оперни театри. Репертоарът му включва партиите на: Каварадоси в Тоска, Калаф в Турандот, Де Грийо в Манон Леско на Пучини, Дон Алваро в Силата на съдбата, Херцога в Риголето, Радамес в Аида, Макдъф в Макбет, Форесто в Атила, Манрико в Трубадур на Верди, Дон Хозе в Кармен на Бизе, Канио в Палячи на Леонкавало и др.

 

Още новини