Начало Новини Актуално Звън на кукери - в Уикенд в музея в Стара Загора

Звън на кукери - в Уикенд в музея в Стара Загора

Актуално
Музей Стара Загора

Инициативата на Регионален исторически музей – Стара Загора Уикенд в музея продължава и през 2011 г. Първото за тази година издание - Звън на кукери ще се проведе на 5 и 6 февруари, от 10:30 часа. На ІV експозиционно ниво ще бъде представена лекцията на доц. д-р Евгения Иванова на тема Кукерите - преход между два свята.

Посетителите ще се потопят в света на народните вярвания и легенди за добри и зли сили, за демони, за вечната колкото света борба между Доброто и Злото. (лекцията ще бъде повторена за желаещите в 14:30 часа).
От 11:00 часа на същото ниво ще бъде пресъздаден обрeдът Джамал, представен от младите Кукери от дом за деца, лишени от родителски грижи Незабравка .
И в двата почивни дни от 11:00 до 17:00 ч. на ІV експозиционно ниво ще е отворено Художественото ателие Кукери- Мукери. То ще е единствено място в Стара Загора, където този уикенд ще можете да изпробвате своята сръчност и да дадете свобода на въображението си за изработване на кукерски маски и мартенички.
Ако случайно пропуснете събитието, през целия февруари художественото ателие ще бъде отворено за участие по заявка. Входът за посетителите през тематичните съботи и недели ще бъде със специални билети. Тяхната стойност ще бъде намалена спрямо обичайните посетителски такси.
Билети може да закупите на билетния щанд в РИМ – Стара Загора.
Всяка първа събота и неделя през следващите единадесет месеца ще се организират тематични уикенди, включващи различни мероприятия, атракции, игри за малки и големи, лекции и събеседвания на различни теми, прожекции на филми и други изненади...
Всеки родител знае колко трудно е да предостави на децата си стойностни занимания, затова към всеки от тези тематични уикенди Ви предлагаме място, на което науката се среща с играта. Нашите художествени ателиета представляват занимателни кътове, където децата могат да изпробват своята сръчност и да дадат свобода на въображението си. Целта ни е да осигурим на жителите и гостите на град Стара Загора място за приятно прекарване на почивните дни далеч от моловете и задимените кафенета като същевременно с това, чрез интерактивни методи, да популяризираме историческото и културното си богатство сред по-младите - казват организаторите от Регионален исторически музей-Стара Загора.

Още новини