Начало Новини Актуално Зони за въздействие в Интегрирания план за развитие на Стара Загора

Зони за въздействие в Интегрирания план за развитие на Стара Загора

Актуално

Зони за въздействие в Интегрирания план за развитие на Стара Загора

Три възможни зони на въздействие, в които ще бъдат изпълнявани проекти с финансиране по оперативните програми през периода 2014-2020 г., ще бъдат предложени за гласуване на предстоящото в четвъртък, 27 септември, заседание на Общински съвет – Стара Загора. Работната група по проект Подготовка на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Стара Загора одобри публична зона с висока обществена значимост.

На заседание днес одобрение получиха също и социална зона и икономическа зона, както предвижда проектът. За участие в работната среща, на която да бъде приет окончателния вариант за предложение, бяха поканени и общинските съветници.

След кратка дискусия, присъстващите се обединиха около идеята публичната зона за въздействие да включва централната градска част, обособена между булевардите Славянски и Партриарх Евтимий, улиците Августа Траяна и Отец Паисий, включително парк М. М. Кусев, Спортен комплекс Берое и Станционната градина.

Като зона с потенциал за икономическо развитие е определена зоната на юг от ж.п.линията, Западната и Източната индустриална зона, кв. АПК, до кв. К. Ганчев.
Третата зона е зона с преобладаващо социален характер. Тя е ограничена от улиците Д. Стаев, Ан. Тошева, Д-р Т. Стоянович, кв. Три чучура, кв. Казански, кв. Железник и Студентски град.

В срещата с работната група за подготовка на предложенията участваха главният архитект Иван Кирчев и директорът на Дирекция Евроинтеграция и устойчиво развитие Георги Симеонов. Те обясниха, че за определянето на зоните е направено проучване на общественото мнение, проведено е обществено обсъждане, а до 27 септември 2012 г. всеки може да участва в изготвянето на визия за бъдещото развитие на града до 2020г., като попълни анкета.

Приемането на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие е условие за кандидатстване за инфраструктурни проекти за следващия програмен период от 2014 - 2020 година.

община Стара Загора

проект Стара Загора

план Стара Загора

Още новини