Начало Новини Актуално Златен пръстен от Средновековието е открит в Стара Загора (видео)

Златен пръстен от Средновековието е открит в Стара Загора (видео)

Актуално

Златен пръстен

Археолози от Стара Загора откриха при разкопки в центъра на града уникален златен пръстен от Средновековието, който е единствен по рода си, намиран в България. Той е и едва втората находка от благородния метал, откривана в Стара Загора, която датира от средните векове.

Археологическите разкопки се извършват между античната улица и античния форум Августа Траяна и предшестват реализирането на мащабния проект Превръщане на културно-исторически паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция. Той е на стойност 4,7 млн. лева и е финансиран по ОП Регионално развитие.

Златният пръстен е от първата половина на 14 век. Той тежи 3,8 грама и е богат на инкрустации. Според един от водещите специалисти в България проф. Константин Тотев, пръстенът е изработен най-вероятно в ателие в Константинопол, или близо до столицата. То е едно изящно произведение на византийското ювелирно изкуство и е уникално за страната, заяви ръководителят на експедицията Димитър Янков, археолог в Регионален исторически музей Стара Загора.

Този пръстен е наистина рядка находка и е истинско произведение на бижутерското изкуство от 14 века, коментира Методи Златков, зам.-ръководител на експедицията.

Археологическите разкопки продължават и учените очакват да открият значима средновековна сграда и езическа базилика, прераснала в Раннохристиянска.

Находката ще докаже абсолютно категорично, че мястоко, където тя е намерена (пространството пред сградата на операта в Стара Загора) е Форумът на античния град, намирал се на това място в Средновековието, коментира още Димитър Янков.

 

 

Още новини