Начало Новини Актуално Златен медал спечели виното на старозагорски бизнесмен във Франция

Златен медал спечели виното на старозагорски бизнесмен във Франция

Актуално

Българско мерло "Шато Коларово 2009" от най-младата винарска изба в село Коларово, Харманлийско, собственост на старозагорския бизнесмен Стоян Стоянов, спечели златния медал и специалния приз за най-добро вино в проведения във френския град Бур Международен конкурс за вина и високоалкохолни напитки - Citadellesduvin.

В тазгодишното изложение са участвали 800 производители на вина от 35 държави.
Мерлото от Коларово стана първото българско вино, отличено със специалния приз, който се присъжда само на вина, които са събрали необходимия брой точки и са отличени със златен медал. Специалният приз е еквивалент на българския ритон, пише вестник Старозагорски новини.
Тази година в Бур са присъдени 46 златни медали, 82 сребърни, 102 бронзови медала и 15 специални награди. Освен виното на старозагореца Стоян Стоянов, още две български вина печелят сребърен медал и две - бронзов медал.
Любопитен е фактът, че мерлото, спечелило златния медал, е от винарна, която за първа година вади своя продукция и за първи път стопанинът й Стоян Стоянов изпраща проби за участие в престижния форум.
Наградите от френския винен конкурс бяха официално обявени на 25 май в Хонг Конг, по време на откриването на изложението Vinexpo.
Френското винено изложение, провеждано в Бур, е с 10-годишна история, но въпреки това вече се е превърнало в едно от водещите международни винени изложения, в което участват вина от 5-те континента.
Всяко едно от предложените вина е оценявано по 100-бална система от компетентно 35-членно жури от 27 страни.
Българският представител в журито бе Митко Димов.

Още новини