Начало Новини Актуално Златен Дионес от Дегустационния конкурс за младо българско вино завоюва винарната Зара Естейт

Винарна Заара Естейт завоюва Златен Дионис от Дегустационния конкурс за младо българско вино в Пловдив

Актуално

За 13-ти път Пловдив посрещна фестивала Дефиле на младото вино

С традиционно Дионисиево шествие под съпровода на ансамбъл Тракия от пл. Стефан Стамболов към Стария град в Пловдив започна 13-то издание на фестивала Дефиле на младото вино. Организатори на инициативата, която се осъществява под патронажа на Министерството на туризма, са Съветът по туризъм и Община Пловдив.

Дефиле на младото вино е част от Националния туристически и събитийния календар на Пловдив. Фестивалът подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна. Такива са целите и на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който традиционно се провежда всяка есен в Стара Загора и събира както български, така и чуждестранни производители на вино. 

Тази година в Пловдив над 250 млади вина реколта 2021-а бяха представени на дефилето. Свое участие в него имат 42 винарски изби, 15 производители на храни и продукти и 3 съпътстващи производства. Първата бъчва младо вино на винарска изба - златен медалист от предходното издание на фестивала, отвори министърът на туризма Стела Балтова и напомни, че истината е във виното.

Организаторите предложиха посещения на 17 локации в дворовете на възрожденските къщи, като за тази година в инициативата се включват Галерия Джуркови и обновената след ремонт Къща Недкович.

Фестивалът е и възможност за производителите в годината на криза и ограничения да представят своята продукция и да се срещнат с почитатели и партньори. Най-добрите вина, представени на фестивала, бяха оценени както от професионално жури, така и от посетителите, които в анкетни карти заявиха предпочитанията си.

Златен Дионис от Дегустационния конкурс за младо българско вино завоюва винарната Заара Естейт. Отличието е в категория Червено вино за магичния троен купаж Сира & Каберне Фран & Карменер.

 

Още новини