Начало Новини Актуално Земетресение в Североизточна България не причини щети

Земетресение в Североизточна България не причини щети

Актуално
Провадия

Земетресението е с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е усетено в областите Варна и Добрич. Земетресението е регистрирано в 22,51 часа в четвъртък. Епицентърът е на 7 км от Провадия, показват данни от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Няма данни за пострадали и щети.

Интензивността на земетресението по скалата на Медведев - Шпонхоер - Карник в епицентралната зона е от III до IV степен. В област Варна е от III-IV степен; Девня - от III-IV степен; Добрич - от III-IV степен; Шумен - III степен.
През 1-2 секунди са регистрирани шест земни труса с епицентър край Провадия. Има един, регистриран и в акваторията на Черно море, в същия час.

На телефон 112 са получени обаждания от хора от цяла Североизточна България. Трусът е бил усетен още в Шумен, Русе, Плевен и Горна Оряховица. В Провадия са останали без ток, имали са проблеми с мобилните телефони и със стационарните телефони на БТК.

Провадия е в сеизмична зона, за която, според експерти, са характерни чести слаби земетресения, чийто магнитуд рядко надминава 4.5. Причината за тази концентрация на земетресения са залежите от сол в земните недра.
Геолози посочват, че е естествено около солното тяло да възникват напрежения от движението му към земната повърхност и натрупаната енергия да се освобождава чрез слаби земетресения, информира vesti.bg.
Според някои от тях допълнителен фактор за нарастване на броя на земетресенията през последните 20-25 години е интензивният добив на сол и формирането на огромни камери под земята.

На Балканите за по-малко от два часа са регистрирани няколко земни труса - в Сърбия, Гърция и Словения. Няма информация за връзка между тях.

В Сърбия са регистрирани два земни труса, единият - с магнитуд от 3,5 степен, в 22,23 ч. местно време (23,23 ч. наше време). Трусът е с епицентър 20 км северозападно от Куманово, 18 км западно от Липково, 15 км североизточно от Извор, и е бил на 2 км дълбочина.
В 23,41 ч. местно време в Сърбия е регистриран нов земен трус, с магнитуд от 2,8 степен. Епицентърът е на същото място - 32 км северозападно от Куманово, 11 км югозападно от Буяновац.

В Гърция е регистриран земен трус с магнитуд от втора степен. Земетресението е регистрирано в 23,32 ч. местно време. Епицентърът е на 64 км североизточно от Патра, 3 км югозападно от Хрису.

В Словения също е регистриран земен трус. Епицентърът му е на 32 км северозападно от Риека. Магнитудът му е от 2,6 степен. Трусът е бил регистриран в 22,37 ч. местно време.

 

Още новини