Начало Новини Актуално Земеделският министър сготви риба за Никулден

Земеделският министър сготви риба за Никулден

Актуално

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев сготвиха риба по случай Никулден пред МЗХ. Помагаше и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Събитието се проведе със специалното участие на Ути Бъчваров, който приготви вкусни ястия от риба за всички гости на празника пред МЗХ. Мотото на празника бе яжте повече риба, защото е здравословна. Министърът каза, че България трябва да има самочуствието на морска страна и пожела хората да консумират повече риба.
В празника участваха деца от домове, за които имаше специални атракциони. Христо Христов спечели наградата в проведената томбола по случай Никулден - голям шаран  осигурен от ИАРА и бутилка вино от ИАЛВ.
Пред журналисти министър Найденов съобщи, че очаква до края на годината да получим оценка за съответствие от Европейската комисия по Оперативна програмата за развитие на сектор рибарство 2007-2013 г. Той отбеляза, че има напредък по прилагането на Програмата и е преодоляно забавянето от предишното ръководство. Министърът подчерта, че има и първите осъдени хора за бракониерство.
Днес със заповед на Явор Недев стартира приема на заявления по мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и покрити лодкостоянки” по Програмата. По нея ще бъдат изградени от 6 до 8 рибарски пристанища в рамките на година и половина, обеща Недев. Изпълнителният директор на ИАРА припомни, че е поел поста с обещание за затягане на контрола върху бракониерите, висока и ефективна усвояемост на средствата и реновиране на рибарските пристанища в страната. Явор Недев посочи още, че ще се иска инкриминирането на бракониерството. По данни на Информационната статистическа система на ИАРА за периода от началото на годината до 2 декември 2010 г., Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури е извършила близо  30 хиляди проверки в страната, като е конфискувала общо над 160 километра бракониерски мрежи /161 885 метра/. За периода конфискуваната риба от Териториалните сектори “Рибарство и контрол” на ИАРА възлиза над 13 тона /в т.ч. калкан, червеноперки,  шаран, толстолоб, сребриста каракуда, платика и др./.

Още новини