Начало Новини Актуално Земеделският министър откри БАТА Агро с рекорден брой участници

Земеделският министър откри БАТА Агро с рекорден брой участници

Актуално

Ръст от над 20% на участниците в тазгодишното 3-то издание на международното изложение БАТА Агро отчетоха организаторите му на старта на експозицията. Тя бе открита тържествено вчера на аерогара Стара Загора от министър Мирослав Найденов. 100% са увеличени изложбените площи за фирми извън членуващите в нашата организация, заяви Христофор Бунарджиев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА).

Тази година са регистрирани 165 български и 3 чуждестранни фирми, както и 8 банки и финансови институции. Заетата изложбена площ е 23 163 кв.м, а миналата година тя бе 19 000 кв.м. Гордеем се, защото нашата мечта стана реалност, а вече е и традиция, заяви при откриването Веселин Генев, член на УС на БАТА, пише вестник Старозагорски новини.

Голям е интересът от страна на финансовата сфера и на фирмите, които търгуват с машини и съоръжения, свързани с обслужването на селското стопанство, на семена и торове, съобщиха организаторите. Бавно и сигурно ставаме изложение за иновации в земеделието, заяви Бунарджиев.
Специален гост на откриването вчера бе земеделският министър Мирослав Найденов, придружен от областния управител Недялко Недялков, кмета на общината Живко Тодоров, депутати и много гости. Те бяха посрещнати с хляб и сол от деца в народни носии от ансамбъл Загорче. Създали сте много добра организация на изложението в Стара Загора. Сигурен съм, че и занапред международният форум ще се развива със същите бързи темпове и ще бъде максимално полезен както за фермерите, така и за търговците, каза на откриването министърът.
За Стара Загора е изключителна чест, че за пореден път е домакин на изложението. За нас е важно да го запазим, защото това иска местният бизнес. Можете да разчитате на Общината да бъде винаги партньор, заяви при откриването кметът Живко Тодоров.
След поздравленията министър Найденов получи специален плакет от организаторите със снимка от Южнобългарското изложение, проведено в Стара Загора през далечната 1926 г. Депутатът от ГЕРБ Пламен Русев пък връчи на министъра и на Христофор Бунарджиев по една тениска с надпис: Стара Загора - център на вселената.
След водосвета при откриването и концерта на ансамбъл Загорче Мирослав Найденов, придружен от Христофор Бунарджиев и кмета Живко Тодоров, обиколи цялата изложбена площ. С интерес министърът се спираше пред щандовете както на утвърдени световни марки, така и на български производители. Заедно с кмета министърът се качи на мощен трактор, украсен в предната част като разярен питон, и на огромен комбайн. Тества още малка машина за разпръскване на торове и разгледа с интерес огромен фермерски джип. Министърът не пропусна и щанда на МЗХ, и шатрите на 6 аграрни вузове от страната. Участници в изложението и гости спираха Найденов, за да се поздравят и да поискат по-бързо изплащане на субсидиите. На шега министърът влезе и в ролята на търговец, като уговаряше най-добрите и изгодни сделки за продавачи и купувачи. На края на дългата 1200 метра изложбена площ наблюдава и тест-драйв на иновации в областта на агротехниката.

Две поредни години българските производители на пшеница, ечемик, слънчоглед и др. излязоха на печалба. Между 600 и 800 млн. евро свежи пари на година влязоха в българската икономика от износ и й дадоха глътка въздух. Голяма част от тези средства се инвестират сега в българското земеделие, съобщи Христофор Бунарджиев. Той подчерта обаче, че над 90% от машинния парк е по-стар от 10 г. За 2 години липсват субсидии за подпомагане на инвестициите в аграрния бранш, а бюджетът на Европа за земеделие е по-голям от военния, подчерта Бунарджиев. Единственият начин да излезем конкурентоспособни на международните пазари е да окрупняваме площите си, да внедряваме нови машини, да намаляваме разходите и да увеличаваме добивите, допълни председателят на УС на БАТА.

Третото издание на международното изложение БАТА Агро е открито за посещение всеки ден от 9 до 18 ч, а в събота, когато е официалното закриване - до 16 ч.

Още новини