Начало Новини Актуално Земеделският министър е против намаляването на евросубсидиите за сектора

Земеделският министър е против намаляването на евросубсидиите за сектора

Актуално
Стара Загора

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е против намаляването на европейските субсидии за земеделие заради проблемите с бюджета на Европейския съюз (ЕС). Напрежението в земеделския сектор ще бъде огромно, ако заради проблемите с бюджета на ЕС, има ограничения с изплащането на директните субсидии за обработваема площ.

Това коментира министър Найденов след откриването на изложение за биопродукти в НДК. Според него и останалите министри на земеделието на ЕС са против пипането на средствата за селското стопанство. По думите му са възможни протести в цяла Европа. „Категорично против съм каквото и да е намаляване на бюджета и изплащане на части”, каза той, предаде пресцентърът на земеделското министерство. Земеделските производители очакват субсидиите за площ, съгласно европейския регламент от 1 декември 2010 г. до 30 юни на следващата година.
Министър Найденов обяви и позицията си по новите параметри на Общата селскостопанска политика след 2013 г., средствата за която се очаква да бъдат орязани през следващия програмен период.
„В момента има заседание на ЕКОФИН на министрите по финансите. Получих информацията, че е възможно да има намаляване на средствата за ОСП. Мнението на Съвета на министрите по земеделие е категорично против. България е два пъти против, тъй като ние и Румъния и в момента не получаваме целия размер на европейските субсидии”, заяви министър Найденов. Той припомни, че субсидиите на българските фермери според договора ни за присъединяване ще се изравнят през 2016 г.

Още новини