Начало Новини Актуално Земеделският министър договаря износ на български храни за Косово

Земеделският министър договаря износ на български храни за Косово

Актуално
Мирослав Найденов

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и бизнес делегация от земеделския сектор е на посещение в Република Косово. Част от програмата на министър Найденов е среща с министър-председателя Хашим Тачи и заместник министър-председателя и министър на търговията и индустрията Мимоза Кусари-Лила.

Министър Найденов ще се срещне и със своя колега Блеранд Ставилечи, министър на земеделието, горите и развитието на селските райони, с когото ще открият Бизнес форум. На форума ще се договорят възможностите за износ на български храни и земеделска продукция за Косово, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Посещението на българската делегация в западната ни съседка е по покана на Вицепремиера на Косово Мимоза Кусари-Лила, която бе в страната ни миналата седмица. Както г-жа Кусари-Лила спомена тогава Република Косово се нуждае от доставки на храни и земеделска продукция от България на стойност до 300 млн. евро, за да запълни потенциалния недостиг на пазара си, който се очертава след налагането на реципрочни мерки, засягащи търговията на страната със Сърбия и Босна и Херцеговина.

Част от българската официална делегация е зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев и зам.-изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по безопасност на храните Антон Величков.

Още новини