Начало Новини Актуално Земеделските стопани пострадали от природни бедствия и подали заявления ще получат подпомагане до 3 работни дни

Земеделските стопани пострадали от природни бедствия и подали заявления ще получат подпомагане до 3 работни дни

Актуално

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" (УС на ДФЗ) взе решение земеделските стопани, подали заявление до 26.09.2023 г. по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия", след обработването на заявленията да получат подпомагане до 3 работни дни.

За останалите земеделски стопани, срокът за подаване на заявление е както утвърдения до сега - до 06.10.2023 г., като те следва да получат плащането на помощта след обработка на заявленията до 27 октомври 2023 г.

Промяната в срока за изплащане помощта е във връзка с поетия ангажимент на 20.09.2023 г. с Меморандума между Министерския съвет, Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите и Инициативният комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Припомняме, че на свое заседание на 14.09.2023 г., Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" утвърди финансов ресурс в размер на 22 100 000 лв. и указания за прилагане на схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия", за събития, настъпили през 2023 г

Източник: Агенция КРОСС

Още новини