Начало Новини Актуално Земеделските производители са поучили над 1 млрд. лева директни пращания

Земеделските производители са поучили над 1 млрд. лева директни пращания

Актуално
Земеделско производство

В рамките на 4 месеца, от началото на декември 2011 до момента, над 1 млрд. лева бяха изплатени на земеделските стопани под формата на директни плащания. Субсидиите са от европейските фондове за финансиране на земеделието и от националния бюджет на Р България. 76% от изплатените средства са по схемите и мерките за директно подпомагане на единица площ и глава животно, финансирани от ЕС, а 24% от субсидиите се осигуряват от националния бюджет.

Само през декември 2011 и януари тази година бяха преведени над 930 млн. лева субсидии, в които се включват и изплатените в началото на периода 65 млн. лева по заявленията за необлагодетелствани райони; средствата по агроекологичната мярка от Програмата за развитие на селските райони, както и плащанията за животни по европейските и националните схеми – 98 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

По схемите за подпомагане на единица площ до момента са изплатени над 682 млн. лв. от фондовете на ЕС и 85 млн. от националния бюджет. Към финансираните със средства от бюджета схеми се включват и изплатените в началото на тази седмица субсидии по схемата за Национални доплащания за тютюн за 2011 г., необвързана с производството.

От МЗХ напомнят на земеделските стопани, че в момента е в ход и кампанията по прием на заявления за директни плащания 2012 г., през която само по Схемата за единно плащане на площ са предвидени 975 млн. лева.

Още новини