Начало Новини Актуално Земеделската техника в България е на нивото от 1960 г.

Земеделската техника в България е на нивото от 1960 г.

Актуално

От 11 до 15 май Стара Загора ще бъде домакин на най-голямото изложение, организирано до сега в областта на селското стопанство - БАТА Агро. Той се провежда за първи път. На площ от над 17 000 кв.м ще участват 87 фирми, които ще представят продуктите на над 300 световно известни производители на агротехника. Изложението ще се проведе на Летище - Стара Загора и е организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника.

Моделът, който налагат организаторите на изложението е На полето и за полето, като се прави и тест драйв на предлаганите машини. На БАТА Агро ще бъдат направени европейски и световни премиери на машини на водещи производители.

Ден преди откриването, организаторите на изложението акцентираха на състоянието на селскостопанската техника. В Асоциацията на търговците на агротехника членуват 15 водещи фирми. За последните 3 години те са продали машини и съоръжения за 984 млн. лв., но спрямо останалите държави от ЕС, България се нарежда на последните места по обновяване на машинния парк в сферата на селското стопанство. През миналата година са подменени с нови трактори само 2,6% от съществуващите, а при комбайните 4%. Това прави сектора неконкурентоспособен. Освен това тракторите, с които разполагат стопанствата у нас са 4 пъти по-малко от тези в Грция, например, каза председателят на БАТА Христофор Бунарджиев.

Това, обаче, не е единственият недостатък. В края на миналата година 92% от тракторите в България са над 10-годишни, а средната възраст е над 21 години. При комбайните тя е 18 години. По този начин земеделската техника у нас е на нивото от 1960 г., коментира още Бунарджиев.
Независимо от кризата, последните 2 години са най-силни в продажбата на нова селскостопанска техника. За да се запази тенденцията е необходимо да се пренасочат средства от неатрактивни мерки от европейските фондове за модернизация на земеделска техника, тъй като парите в размер на 900 млн. лв. по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони са 100% усвоени.

Предстоят преговори в Брюксел в тази посока, като се очаква пренасочване на средства в размер на около 200 млн. евро, но това ще влезе в сила от средата на следващата година, заяви Тодор Николов, член на Управителния съвет на БАТА.

 

Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора

* * *

Прессъобщение от организаторите на изложението

РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ НА БАТА АГРО 2010

На 11 май 2010 г. в Стара Загора ще се открие най-голямото изложение, организирано до сега в областта на селското стопанство, представящо най-новите технологии и иновации в земеделието.

“Формата на изложението е много интересен и уникален за България– споделя Председателq на Управителния съвет Христофор Бунарджиев – Освен статично представяне на експонатите, ще има възможност за един различен, динамичен формат, направен посредством две отделни методики. Първата представлява тест драйв на машините по пистата на летището в Стара Загора, а втората е същинската им работа в полето – където машините да могат да бъдат изпитани в реални работни условия в процеси като култивиране, оран, сеитба.”

Очаква се да има няколко световни новости в областта на селското стопанство, чиято премиера ще бъде на БАТА Агро, преди на което и да е друго европейски изложение.

Специални гости на откриването ще бъдат Министърът на земеделието и храните - Мирослав Найденов, немска делегация, предвождана от Астрид Гротелюшен, Министър на на храните и земеделието на Долна Саксония, Феликс Ян, Индустриално-търговска камара Олденбург, проф. д-р Еберхард Хаунхорст, президент на Службата за защита на потребителите и безопасността на хранителните продукти на федерална провинция Долна Саксония (LAVES) и много други.

Участие са заявили над 80 фирми, които ще разположат своите машини и техника на 15 000 кв. м. изложбена площ.

На 10 май от 15.00 часа на Аерогара – Стара Загора ще се проведе пресконференция за журналисти, които на място ще могат да се информират за последните новости в развитието на агротехниката.

За повече информация можете да посетите уебсайта на изложението www.bata-agro.com.

 

Още новини