Начало Новини Актуално Земеделската техника не се подновява поради липса на пари

Земеделската техника не се подновява поради липса на пари

Актуално

Липсата на свежи инвестиции в сектора е причина за изключително ниския темп на обновяване на земеделската техника, стана ясно от думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗПБ) Радослав Христов.

Крупният арендатор заяви това на организираната от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) среща дискусия на тема "Състояние на земеделския машинен парк в България и перспективи за обновяване". Данните, които председателят на БАТА, старозагорският бизнесмен Христофор Бунарджиев изнесе на срещата, гласяха, че в периода от 2003 до 2009 година, въпреки действието на програма САПАРД и мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тракторите в страната са се увеличили с малко над 2 на сто, а комбайните - с малко над 3 на сто. При това най-голям е броят на онези трактори, които са на средна възраст над 10 години, същото се отнася и за комбайните. Според статистиката на Бунарджиев за пълното обновяване на машинния парк в земеделието страната ни изпитва недостиг от 371 млн. евро.

Присъстващият на срещата зам.-министър на земеделието и храните Светлана Боянова подчерта, че в момента се водят преговори с Европейската комисия за пренасочване на средства от други, по-малко атрактивни мерки към мярка 121 "Модернизиране на земеделски стопанства". Тя обаче уточни, че става дума за сума от порядъка на 140 млн. евро, на която ще разчитат и други мерки от ПРСР. Боянова изрази надежда, че преговорите ще приключат с успех до края на годината, пише вестник Старозагорски новини.

Да бъде създадена от държавата специална банка за подкрепа на българското земеделие, която да осигурява на желаещите бързи кредити с основен годишен лихвен процент от порядъка на 3.5 на сто, бе една от идеите, възникнали на срещата. Участниците се обединиха около мнението, че държавата трябва най-после да прекрати процеса на абдикиране от проблемите на селското стопанство и да осигури кредитен ресурс за тази банка от порядъка на 1 млрд. лева. Земеделските производители бяха категорични, че тези пари трябва бързо да влязат в оборот, вместо да седят във фискалния резерв. А Радослав Христов предупреди зам.-министър Боянова, че в момента в Брюксел се очаква разпределението на евросубсидиите в рамките на новия период от 2015 до 2020 година и изказа пожеланието България да не остане пак на опашката за тях.

Още новини