Начало Новини Актуално Земеделци: Птичият грип може да доведе до фалит на целия бранш

Земеделци: Птичият грип може да доведе до фалит на целия бранш

Актуално

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се обръща с апел към цялото общество с цел да бъде насочено вниманието към проблема с широкото разпространение на Високопатогенната инфлуенца по птиците на територията на страната. Факт е, че вече има регистрирани 9 огнища, като засегнатите птици от вида Кокошеви, са над 1,5 млн. броя, съобщиха от АЗПБ.

Един от основните вектори за разпространение на болестта са водоплаващите птици и фермите, в които те се отглеждат. Водоплаващите птици, и в частност патиците, угоявани за патешки дроб, се превръщат в преносители на заразата, имат малък процент смъртност и си създават имунитет без да нанасят сериозни щети на стопанствата, в които се отглеждат.

Птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците обаче, не представляват опасност за човешкото здраве.

"Птичият грип може да доведе до фалит на целия бранш - птицевъдство, в който се отглеждат кокошки-носачки и се произвеждат яйца. Към настоящия момент избитите птици са вече над 1,5 млн. броя, което ни прави първи в черната статистика на ЕС. В България отговорността е на всеки един по веригата, зает в сектор Птицевъдство, като започнем от фермерите и стигнем до най-високо ниво на административно управление - МЗХ и БАБХ.

Източник: Агенция КРОСС

Снимка: AGRI.BG

Още новини