Начало Новини Актуално Зеленчуковата свръхреколта разорява български производители

Зеленчуковата свръхреколта разорява български производители

Актуално
дЗеленчуковата свръхреколта разорява български производители

Докато гражданите се радват на ниски цени, производителите понасят само загуби. Много хубаво не е на хубаво, клатят отчаяно глави по пазарите земеделските производители това лято. Реколтата им е от богата по-богата, но не ги радва, защото цената на плодовете и зеленчуците е далеч под критичния минимум. За първи път от няколко години продажбите на домати, краставици и картофи са на пълна загуба.

Това подчертава земеделският производител от с. Крушево Кольо Иванов.

На чиста загуба е и производството на ред други зеленчуци, на чиито абсурдно ниски цени гражданите се радват, но ние сме в безизходица, допълва го Стайко Митев, също земеделски производител от чирпанското село Гита.
Всяка година Стайко продава стоката си на едро на борсата в Плодовитово. Докато миналата година пласирал кило домати на едро за 1,20 - 1,40 лева, сега прекупвачите ги изкупуват по 30 - 40 стотинки за килограм. Затова Стайко се опитва сам да продава продукцията си на дребно. Същото прави и Донка Радева от Ракитница, която държи маса на Централния старозагорски пазар, но захранва и квартално магазинче от типа плод-зеленчук.
Дребни търговски обекти или пазарчета за по щайга - две домати и краставици се нароиха почти на всеки ъгъл в Стара Загора, пише вестник Национална бизнес поща. Основната причина за това е безработицата, казва Димитринка Георгиева, която предлага стоката си на ъгъла на улиците X. Д. Асенов и Цар Калоян в Стара Загора. На същото мнение са и останалите и колеги по дейност. Това е най-лесно осъществимият бизнес и безработните се хващат за него като удавник за сламка, казва Димитринка. Наемаш местенце или магазинче, купуваш стока за 1000 лева и започваш. Капиталът е малък, печалбата още по-малка. За сметка на това, блъскотията е почти денонощна, без почивен ден. Отиват пари за осигуровки, транспорт, наем, електричество, гориво, данъци... Като теглиш чертата, не останало нищо.

В края налятото най-много вървят пъпешите, дините и прасковите. Почти цялата стока на пазара е българска, рядко може да се срещне гръцко грозде или дини. От продажбата на домати пък няма никаква печалба, защото всеки си произвежда на село, а и бабките правят силна конкуренция по тротоарите. Докато ги продадеш, доматите омекнали - не стават и за консерви.

Контрабандата е другата беда за българските производители, допълва Кольо Иванов. Хубаво е да имаш богата реколта, ама да е отворен пазарът навън, да можеш да изнасяш. А ние се задушаваме едни други на вътрешния си пазар.
Свръхпроизводството ни убива, казва той. Според него, държавата задължително трябва да подпомогне стопаните. Няма как българските производители да получават субсидия по 20 лв. на декар и да се борят с гръцките си колеги, които получават по 500 лв. за същата площ.

Затова българският производител не се радва на хубавата реколта. Чака с нетърпение да отмине усилното лято, да превали есента, за да тегли чертата и да начертае планове за следващата година, която, дай Боже, да е по-печеливша от настоящата.

 

Още новини