Начало Новини Актуално Зеленчукопроизводителите ще получават субсидии на килограм продукция

Зеленчукопроизводителите ще получават субсидии на килограм продукция

Актуално
Домати

Зеленчукопроизводителите ще получават субсидии на килограм за качествена продукция от следващата година. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща със земеделски производители в град Рила. Обявихме новата мярка и тя ще се прилага за първи път. Досега никой не я е въвел, обяви министърът. За целта ще бъдат осигурени 15 млн. лв., които ще бъдат европейски средства.

Министър Найденов обяви във връзка с исканията на протестиращите зеленчукопроизводители в Струмяни, че проверките за контрол по вноса е към Министерство на финансите, съобщиха от пресцентъра на земделското министерство.

Вносът от Гърция на зеленчуци не може да бъде ограничен, защото е свободен европейски пазар, каза министърът. Той допълни, че земеделците от района на Струмяни, Петрич, Сандански и Кресна трябва да се сдружават, за да станат по-конкурентни на гръцките производители.

В Гърция стопаните са обединени в кооперативи. Друг голям проблем за зеленчукопроизводителите е, че не се регистрират като земеделски производители и работят в сивия сектор, каза министър Найденов. Той допълни, че по този начин те не могат да получават субсидии.

В срещата участваха народният представител от ПП ГЕРБ Емил Гущеров и областният управител на Кюстендил Любомир Анчев.

Още новини