Начало Новини Актуално Здравното министерство пак пречи на джипита и пациенти

Здравното министерство пак пречи на джипита и пациенти

Актуално

Дежурните кабинети на общопрактикуващите лекари, които трябва да обслужват населението през нощта и в почивните дни, трябва да се намират най-много на разстояние от 20 км до пациентите. Това изискване е въвело Министерството на здравеопазването с нормативни промени, съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

Според джипитата това изискване ще остави стотици здравноосигурени граждани без медицинска помощ и ще задължи голяма част от личните лекари да работят 24 часа в денонощието.
Според старозагорски лични лекари, новите изисквания лишават здравноосигурените от медицинска помощ. След като се въведе изискването личните лекари да сформират дежурни кабинети, които да обслужват пациентите им през нощта и в почивните дни, в много райони на страната бяха създадени такива центрове. За областта такива има в Стара Загора, в Казанлък, в Чирпан и Раднево. Така пациентите, които живеят в села, намиращи се на повече от 20 км от града, където има дежурен кабинет, няма да могат да го ползват и ще разчитат на джипито. То обаче 24 часа не може да работи и ще "лекува" по телефона, пише  вестник Старозагорски новини.
Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора д-р Георги Бакоев: "Поредните промени в Наредба No 40 на Министерството на здравеопазването не само не решават проблема с 24-часовото обслужване на пациентите. Границата от 20 километра за отстояние от дежурния кабинет прави неизпълними решенията в малките села в областта, където няма джипита. В промените пак липсвала точна дефиниция на пакета медицински услуги, гарантирани от бюджета на НЗОК, които ще се извършват в дежурните кабинети, както и взаимодействието със структурите на центровете за спешна медицинска помощ.
Да се прекратят експериментите с живота и здравето на хората в България - за това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в открито писмо до медиите. Тъй като в отдалечените населени места кадровият ресурс и финансирането не са достатъчни, за да бъде формиран кабинет с дежурен лекар, на практика единственият вариант за медицинска помощ остава консултацията по телефона. Новото изискване поставя под въпрос и функционирането на вече изградените дежурни кабинети, които ще изгубят част от финансирането си, поясняват от НСОПЛ. Според сдружението, те са сигнализирали за тези проблеми още в началото на юни, а становището на работещите лекари отново не било взето, както през декември 2010 година. "В резултат на поредицата необмислени наредби на МЗ хаосът в здравеопазването нараства, здравето на хората е изложено на риск, а системата на здравеопазване се превръща в "опитно поле" за псевдореформи", се казва още в писмото до медиите.

Още новини