Начало Новини Актуално Здравният министър подаде оставка, премиерът я прие

Здравният министър подаде оставка, премиерът я прие

Актуално
Стара Загора

Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова подаде оставка и премиерът Бойко Борисов я приел, съобщи пресслужбата на кабинета. Това е станало, след като тя даде брифинг в Министерски съвет след заседанието на кабинета.

Ето как Борисова отговори на въпрос как гледат в ГЕРБ на оставането й на поста, след като се очаква първият вот на недоверие към кабинета да бъде заради здравеопазването: Не знам, не съм питала, но моята оставка, както и на всеки министър, е винаги в джоба му и тъй като нямам джоб, тя е в папката ми, заяви Борисова, цитирана от Dariknews.bg, предаде econ.bg.
15 минути по-късно говорителят на правителството Николай Боев обяви оставката на Анна-Мария Борисова.
Проф. д-р Борисова е завършила медицина в Медицинска академия в София през 1974 година. Започнала е работа като интернист в Окръжна болница - Ловеч. През 1980 година е придобила специалност по вътрешни болести. През 1982 година е придобила специалност по ендокринология. През 1987 година е станала доктор по медицина, тема: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет". От 2005 година е доктор на медицинските науки, тема: "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената". От 2006 година - професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, София. Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като Главен изследовател). Председател е на Българското дружество по ендокринология и Българската лига за профилактика на остеопорозата. Проф. Анна-Мария Борисова заемаше поста от началото на април тази година. Тя пое здравното министерство на фона на лекарски протести.
Предшественикът на Борисова - Божидар Нанев, подаде оставката си в края на март, след като прокуратурата го обвини за сключването на 2 неизгодни за държавата сделки, нанесли щети на стойност над 2,4 милиона лева. Сделките са свързани със закупуването на антивирусни препарати, като едната от тях е сключена през декември миналата година и чрез нея са набавени 200 хиляди дози от препарата Тамифлу на цена, много по-висока от цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания.

Още новини