Начало Новини Актуално Здравният министър Анна-Мария Борисова отряза Стара Загора

Здравният министър Анна-Мария Борисова отряза Стара Загора

Актуално

След заканата, че няма да даде нито една стотинка на Многопрофилна болница за активно лечение Проф. д-р Стоян Киркович и Университетска МБАЛ Стара Загора, ако двете болници не се обединят здравният министър Анна-Мария Борисова отново сюрпризира старозагорци с твърдението си, че ще бъде принудена да направи високотехнологична болница в Хасково.

"Преструктурирането на двете болници в Стара Загора е обект на обсъждания само на работещите в тези лечебни заведения, както и на гражданите в този град. Министерството на здравеопазването и лично аз ще приемем всяко Ваше решение", пише здравният министър.
"Искам да Ви уведомя, че в сегашния вид двете лечебни заведения не могат да станат високотехнологично лечебно заведение. Ето защо ще бъда принудена да направя високотехнологична болница МБАЛ - Хасково. Така гражданите на област Стара Загора ще могат да се възползват от високотехнологичната апаратура в МБАЛ - Хасково."

Това е целият текст на писмото на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, което получиха областният управител, директорите на МБАЛ "Киркович", УМБАЛ, РЦЗ и синдикалните организации. То дойде ден по-рано от крайния срок, определен от синдикатите на МБАЛ "Киркович", след който те предвиждаха гражданско неподчинение заради натрапеното обединение с Университетска болница. И ултиматумът, че ако това не се случи, в Стара Загора няма да бъде изградена високотехнологична болница.

На брифинг на 23 юли т.г. лекари и персонал от МБАЛ "Киркович" изразиха позицията си, че са "за реформа" в здравеопазването, но са категорично "против" обединението с Университетска болница, както и мотивите си: липса на финансова и юридическа яснота около обединението на двете здравни заведения, реална опасност от оптимизиране на персонала, както и липса на критерии за т.нар. високотехнологични болници, припомня вестник Старозагорски новини.

С писмото си здравният министър де факто черно на бяло гарантира юридическата самостоятелност на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович и УМБАЛ Стара Загора, което ще им даде възможност в конкурентна среда да се борят за постигане на европейски критерии. А що се отнася до заплахата, че високотехнологична болница ще бъде изградена в Хасково, а не в Стара Загора... това не звучи по европейски.

Още новини