Начало Новини Актуално Здравен скрининг на ученици от шест общини

Здравен скрининг на ученици от шест общини

Актуално
екология

През ноември ще се проведе здравен скрининг на ученици от шест общини на Старозагорска област в рамките на норвежката програма, по която работят преподаватели от Тракийския университет. Предвижда се водещи специалисти по белодробни заболявания от Университетската болница в Стара Загора да прегледат по 60-70 младежи в 12-и клас от Раднево, Гълъбово, Казанлък, Гурково, Чирпан и Стара Загора.

Мотивите за определянето на тази възрастова група са, че децата години наред са учили в едно и също училище и са живели в едно и също населено място. Ще бъдат направени пълни изследвания на респираторната дейност плюс електрокардиограма. Очаква се анализът от резултатите от скрининга да бъде готов и оповестен преди Коледа. Това съобщи за медията ни ръководителят на проекта от българска страна проф. Цанко Яблански. Той допълни, че за целта са предвидени около 15 000 лева.

Проф. Яблански сподели, че в момента в Тракийския университет ври и кипи от изследвания на проби от въздух, води и почви, а от средата на ноември ще бъдат обхванати и животни. В аванс професорът съобщи, че на този етап не са констатирани наднормени стойности на отделни замърсители, но правят впечатление високите нива на фини прахови частици (ФПЧ) в градовете. Най-интересното според него е, че сериозни концентрации на ФПЧ се замерват от тяхната апаратура, дислоцирана в с. Казанка. За нас това е загадка, тъй като районът е курортен и липсва градското движение, коментира проф.Яблански. В тази връзка предстоял много внимателен анализ на данните и търсене на източника на високата запрашаемост в селото. Преди Коледа, на специална пресконференция, обществеността ще бъде запозната с анализите от всички взети и изследвани проби, обеща проф. Яблански.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини