Начало Новини Актуално Заводът за автомобили край Ловеч започна да произвежда (видео)

Заводът за автомобили край Ловеч започна да произвежда (видео)

Актуално
автомобили ловеч завод

Заводът за автомобили край Ловеч стартира продажбите на коли в страната. На международното изложение в Пловдив българската компания Литекс Моторс показа общо 6 автомобила от 4 модела на марката Great Wall, в различни варианти - бензинови и дизелови.

До края на годината заводът стартира пробно производство, в момента върви тестване на поточните линии, които са инсталирани, съобщи Кирил Георгиев, мениджър реклама и PR в Литекс Моторс. Реално ще започнем производство за пазара в началото на следващата година. С участието на панаира стартираме официално продажбите, вече всеки може да поръча кола, която ще му бъде доставена през октомври, допълни Георгиев, цитиран от вестник Национална бизнес поща.

Заводът е факт благодарение на договор за сътрудничество между Литекс моторс и най-големия китайски автомобилостроител Great Wall. Разположен е на площ от 500 дка край Ловеч и е с капацитет на производство 50 000 коли годишно при двусменен режим на работа. Работните места са 2000 души при пълен капацитет, предимно българи. В ръководния екип участват и чужденци - експерти с опит във водещи световни марки. Това е най-съвременният завод за автомобили в Европа и света, казва Георгиев. В България Литекс Моторс ще има 18 представителства, включително и в Стара Загора. Автомобилите, които ще излизат от ловешкия производител, ще поемат към Европа и страните от ЕС.

Литекс Моторс показа разновидности на пътническия автомобил Voleex пикапа Steet и високопроходимия Hover. Цените на колите с марката Great Wall, според производителите, са в най-добро съотношение цена - качество на пазара. Така например малката кола на Great Wall - пътническият Voleex, е на цена 15 990 лева с ДДС, с всички възможни екстри. При пикапа Steet цените варират около 24 500 лева. Автомобилите са с високо ниво на оборудване, включително и за базовите нива, 5 г. гаранция, възможност за данъчен кредит. Отговарят на всички европейски изисквания за качество и стандарт.

Кризата засегна всички индустрии, не само автомобилния отрасъл, коментира Георгиев. Но от началото на тази година има симптоми за раздвижване на пазара и икономиката като цяло. Стартираме в условия, когато вече се подобряват. Имаме доста заявки за автомобили, надявам се да доведат до реални продажби. Интересът е и към трите модела, с лек превес към пикапа.

Автосалон София 2011 - Great Wall

Още новини