Начало Новини Актуално Завод за биогорива ще се изгражда в Кърджали

Завод за биогорива ще се изгражда в Кърджали

Актуално

Ив Критс е един от собствениците на белгийската компания “Фор Енерджи инвест”. Тя съществува от 4 години и е специализирана в преработка на биомаса. Има заводи в Белгия. Сега предвижда да изгради фабрики за биовъглища в цяла Европа. Интевесът му в България е към изграждане на Завод за биогорива в Кърджали.

- Г-н Криц, какво ви накара да дойдете в България и да искате да построите в Кърджали завод за биогорива?

- Главният “виновник” за това е българският евродепутат проф. Владко Панайотов. Той има активни позиции по отношение на екологията и околната среда в Европарламента и прояви интерес към дейността ни. От много инвеститори той избра нас, посети нашата фабрика в Белгия и прецени, че производството ни е най-перспективно за този регион. Така се стигна до желанието ни да направим в Кърджали фабрика за биовъглища.

- Подобна технология би ли имала успешно приложение у нас?

- Убеден съм. Биовъглищатамогат да станат най-обещаващите горива на земята. Технологията ни е иновативна и е тествана в лабораторни условия. А и тази наша идея се случва на точното място в точното време.

- Какво имате предвид?

- Фабриката ще използва само местни ресурси, в производството й няма да има никакви вредни емисии, технологията е изключително чиста. Освен това ще създаде и много работни места.

- За какво са подходящи биовъглищата?

- Биобрикетите са подходящи за тецове и промишлени производства. Могат да предизвикат и революция в стоманодобива, тъй като не отделят въглероден двуокис и сяра. Биовъглищата напълно заместват обикновените, които добиваме в мините. А те се използват за електроенергия.

- Колко време трае процесът на трансформиране на дървесината в биовъглища?

- Един час. В рамките на около 60 минути се получава продукт, който има същите качества като на въглищата. Освен това тази суровина може да се използва и в съществуващите инфраструктури, топло- и електроцентрали.

- Има ли разработен пазар за биовъглища?

- В момента още няма, но до няколко месеца, най-много година, се предвижда той да бъде разработен за цяла Европа.

- Посочете какви предимства би имала една такава фабрика?

- Основното й предимство е, че тя не отнема много време за строеж. В рамките на година всичко може да бъде завършено и да започне да произвежда суровини. И най-важното - без вреда за околната среда.

- Кога смятате да започнете строежа?

- Предвиждаме да започнем през втората половина на 2010 г. и през 2011-а тя вече да заработи на пълни обороти. А ако решите да направите електроцентрала или вятърна централа, за това ще е необходимо много повече време.

- Колко ще струва направата на фабриката и откъде ще дойдат парите за това?

- Сумата е 15 млн. евро. Предвижда се да бъдат европейски, както и от частни банки. Обмисляме да включим и България в инвестициите във фабриката.

- Като казвате, че продукцията ще е екологично чиста, къде ще бъде построен заводът - в центъра, в края или извън пределите на Кърджали?

- Правилното му място е близо до източниците на биомаса. И близо до път, тъй като трябва да се пренася с камиони, а след това да се изнася готовата продукция. Няма никакъв проблем да го построим и в центъра на града, защото вредни емисии липсват. Но те могат да се появят от друго - от транспортирането, което пък ще доведе до задръстване.

- Колко работни места може да създадете?

- Минимумът е 20 души да работят във фабриката. Но ако се разгледа цялата поточна линия на доставката на биомаса, работните места ще станат поне 100. Предвиждаме да се произвеждат поне 45 хиляди тона биобрикети годишно.

- От Родопите ли ще вземате дървесина? Няма ли да срещнете съпротивата на местното население, на екозащитници за това, че ще изсичате дървета от планината?

- Дървесната маса ще бъде от региона. Всъщност гората расте всяка година. Срещнахме се с хора от Кърджали, те искат да запазят тенденцията за растеж на горите в региона. Ние ще вземем само част от него. За да запазиш горите от пожар, трябва да ги менажираш добре. Трябва да ги изрязваш в определени граници, да бъдат подсичани на места. Освен това проф. Панайотов много добре е видял, че в региона е имало компания, която е използвала биомаса от тези гори.

- Къде има такива фабрики?

- Такава фабрика работи в Южна Белгия на границата с Германия.Сега сме в процес на изнасяне на технологията й навън - в Европа и Америка. Следващата година се очаква да отворим още четири фабрики - още една в Белгия и по една в Англия, Германия и тази в Кърджали.

- Това първата в света фабрика с такава технология ли е?

- Да, белгийската е първата, оперираща с такава технология. Има много лаборатории, които се занимават с подобна технология, но те никога не са излизали от рамките на лабораторията. Ние сме единствените в света, които имаме ноу-хау да я изнасяме. Много други се опитват да го направят, но то остава само на хартия.

Интервю на вестник Труд

Още новини