Начало Новини Актуално Завишено потребление на ток по Коледа отчитат от EVN България

Завишено потребление на ток по Коледа отчитат от EVN България

Актуално
Електрическа мрежа

По време на изминалите коледни празници в диспечерските центрове на EVN България са отчетени завишени стойности на товарите по електроразпределителната мрежа. Това се дължи на завишената консумация на електроенергия, както и на минусовите температури през голяма част от денонощието.

Върховото потребление на електроенергия е регистрирано във вечерните часове на 24 декември 2011 г., съобщиха от пресцентъра на дружеството Пиковите стойности възлизат на над 1 660 000 киловатчаса електроенергия, консумирани в рамките само на един час. За сравнение през коледните празници на 2010 г. максималният товар е бил на стойност 1 491 000 консумирани киловатчаса в рамките на един астрономически час. Завишението през 2011 г. е с над 11%. 

Завишени стойности са регистрирани също и на 25 и 26 декември 2011 г. в сравнение с тези дати от 2010 г. Най-голямо количество електроенергия е консумирано от клиентите на 26 декември 2011 г. – общо над 31,2 млн. киловатчаса за цялото денонощие. Максималните стойности през празничните дни oт 2010 г. са били 28,8 млн. киловатчаса.

Специалистите в диспечерските центрове на EVN България осъществяват постоянен мониторинг на мрежата и потреблението на електричество. По време на изминалите празнични дни дружеството е регистрирало минимална аварийност на цялата територия на захранване в Югоизточна България. Екипите на дружеството са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост.

Постоянна връзка с клиентите се осъществява чрез денонощния телефонен център на дружеството, където благодарение на модерна техника се приемат сигнали и се предоставя информация за всички въпроси, свързани с доставка на електроенергия.

През целия зимен сезон дружеството е в постоянна готовност да реагира на сигнали за нормализиране на захранването.

Още новини