Начало Новини Актуално Завещаха на Областната управа в Стара Загора токсично взривоопасно вещество

Завещаха на Областната управа в Стара Загора токсично взривоопасно вещество

Актуално

След като три правителства - от Иван-Костовото до Станишевото, не си мръднаха пръста за ликвидиране на остатъчните отрови - някогашни производствени суровини на "Агробиохим", сега с министерска заповед цистерна с 15 тона ацетонцианхидрин е поверена на Областна управа - Стара Загора.

Проблемът с остатъчните химикали от бившия Азотноторов завод стана особено актуален, след като на 16 юли т.г. се запали безстопанствена сяра и обгази село Калитиново. За разлика от сярата, цианхидринът е класифициран като токсично вещество с I степен на опасност, лесно запалимо и взривоопасно. Отделни сайтове го сравняват с химическо оръжие, тъй като лесно се изпарява и отделя циановодород, поразяващ дишането, пише вестник Старозагорски новини.
Навремето ацетонцианхидринът е бил използван като изходен продукт за производство на плегсиглас. След продажба на парче на бившия Азотноторов завод ненужната вече цистерна с химикала се озовава в имот на "Панхим". През август 2007 г. РИОСВ е направила предписание за поддръжка на техническото състояние на цистерната с химикала. Любопитна подробност е фактът, че за въпросната отрова има решение на Старозагорския съд от април 2007 г., по силата на което "Агробиохим" АД трябва да освободи резервоара от опасното вещество. При все, че фирмата към този момент вече не съществува... През 2008 г. екоинспекцията прави проверка на място и установява, че решението на съда не е изпълнено, но от РИОСВ заключават, че визуално състоянието на съоръжението е добро. И всичко свършва дотук, с ангажимента на държавата към препатилите старозагорци, докато МОСВ не повери отровата на Областната управа преди няколко месеца.
"Цистерната с ацетонцианхидрина се охранява денонощно", съобщи вчера зам.-областният управител Димитър Драчев. Охраната се заплаща от "Панхим", въпреки че частната фирма няма никаква вина за държавното наследство. За решаването на проблема Областната управа е сезирала Междуведомствената комисия към МС. Проведени са били и разговори с Предприятието за управление на дейността по опазване на околната среда (ПУДООС), от където обещали финансиране срещу изготвен проект. "До края на месеца ще има съвещание на ПУДООС, на което ще се реши колко средства ще бъдат отпуснати и как точно ще бъде решен проблемът", каза Димитър Драчев. Предполага се, че първоначално опасният химикал ще бъде източен от цистерната от специализиран екип, след което със специален транспорт ще бъде транспортиран в чужбина за унищожаване, тъй като в България нямало тази възможност. "Към настоящия момент правим запитване и събираме оферти от фирми, лицензирани за транспорт на опасни отпадъци", каза още зам.-областният управител. Според него цялата процедура няма да стартира по-рано от септември т.г., тъй като източването на химикала не може да стане по време на жегите.

Миналата година една световна новина притесни химиците от Стара Загора, които навремето са работили в "Агробиохим". На 23 юли 2009 г. в латвийската столица Рига стотици хора бяха евакуирани заради изтичане на циановодород. Впоследствие се оказа, че източникът е цистерна с ацетонцианхидрин, намираща се в акустирал на пристанището в Рига транспортен кораб.
Дано до септември т.г. в "Агробиохим" да няма пожари и т.п. аномалии, тъй като случката със запалената сяра ще се окаже нищожна на фона на цъкащата от години бомба край областния град, коментираха вчера местни служители на бившата държавна фирма.

Още новини