Начало Новини Актуално Завариха металната врата на паметника на Бузлуджа

Завариха металната врата на паметника на Бузлуджа

Актуално

Поредната инспекция на паметника на Бузлуджа са извършили завчера областният управител Недялко Недялков и заместниците му Димитър Драчев и Петко Карагитлиев. Проверката е констатирала, че за пореден път катинарите на металната врата на бившия социалистически символ са разбити, а в опасния рушащ се паметник ръководството на Областната администрация е заварило чуждестранни туристи и деца.

Държавата харчи пари, социалистите си траят

Припомняме, че поради съществуваща непосредствена заплаха за живота и здравето на хората, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна през ноември миналата година безвъзмездна финансова помощ в размер на 36 442 лв. за изграждане на обезопасителни съоръжения в района около сградата на Дом-паметника на връх Бузлуджа. Веднага след това са извършени обезопасителни действия, входовете към паметника са били зазидани, отворените шахти - покрити с решетки, а страничните проходи, през които се влизаше нелегално - бетонирани. На много места обаче продължава да съществува опасност от пропадане, което прави сградата негодна за ползване.
Материалите, с които навремето бяха направени потретите на партийните вождове, отдавна са разграбени, мраморът по коридорите и стъпалата също липсва, накърнена е и целостта на металните конструкции. Домът-паметник, който все още е държавна собственост и за чието стопанисване отговаря Областната управа в Стара Загора, е с нарушена конструкция, неукрепени и рушащи се части, негоден е за експлоатация и има реална опасност от инциденти, смята областният управител.
По негово разпореждане на 4 юли т.г. металната врата към монумента е заварена.

Вместо кафене... мълчание

На свое заседание на 30.09.2011 г. Министерският съвет на Република България взе решение за прехвърляне безвъзмездно на Българската социалистическа партия правото на собственост върху сградата на Дом-паметника на Бузлуджа. Още през септември 2011 г. областният управител на област Стара Загора е изпратил до председателя на БСП Сергей Станишев проектодоговор за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имота, както и да организира предаването му. Последвало е ново писмо през февруари 2012 г. До настоящия момент обаче от страна на ръководството на БСП поисканото писмено одобрение или друго становище във връзка с прехвърлянето на собствеността не е постъпвало в Областна администрация - Стара Загора. Въпреки че преди няколко месеца фактори от БСП афишираха намерение там да бъде направено историческо кафене.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини