Начало Новини Актуално Затворници се поклониха пред своя патрон

Затворници се поклониха пред своя патрон

Актуално

С тържествени фанфари, предаване на знамето от асистентите-абитуриенти на бъдещите 12-класници, водосвет и рецитал започна празникът в чест на патрона на Вечерно професионално училище "Поп Минчо Кънчев" (ВПУ) към Затвора - Стара Загора. Тържеството беше уважено от представители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) - София.

За 26-и път над 300 лишени от свобода, обучаващи се във ВПУ, сведоха глави пред своя патрон, както и пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, пише вестник Старозагорски новини.
Поднесен беше и венец пред паметника на поп Минчо Кънчев. Голяма част от затворниците взеха участие в организираните 7 състезателни игри и тържествения концерт, подготвен от клубовете по интереси.
След химна на РБ и посрещане на училищното знаме,  поздравителни слова към преподаватели и ученици произнесоха директорът на Затвора Иван Карушков и директорът на училището Венко Воев. Бе прочетен и поздравителен адрес от директора на ГДИН - София.

Драматизацията "Колет", две кратки постановки по народните приказки "Неволята" и "Чисто носи - сладко яде", показване на обичая "седянка" бяха част от празничната програма. Тържеството завърши с народни танци и хора.
ВПУ "Поп Минчо Кънчев" е най-голямото училище в страната от този тип и първо по успеваемост. През него са минали повече от 4700 лишени от свобода, голяма част от които успешно са се явили на матура и са получили дипломи за средно професионално образование. То разполага със зали за компютри и фитнес. В него са създадени клубовете по интереси, като този за народни танци и обичаи, по сценично изкуство и народни умотворения.
Училището е носител на награди на МВР и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Още новини