Начало Новини Актуално Затворени са вече 40 на сто от агенциите за недвижими имоти

Затворени са вече 40 на сто от агенциите за недвижими имоти

Актуално

Около 28% от строителните фирми у нас вече са прекратили дейността си вследствие на кризата, показва доклад на компанията за недвижими имоти „Форос”, който се позовава на данни на Камарата на строителите. Според управителя на компанията Добромир Ганев за първите 9 месеца на годината в България е регистрирано намаление на поръчките в сектора с 30%–35%. Още по-сериозна е цифрата по отношение броя на затворилите агенции за недвижими имоти - между 30% и 40%.

Показателен за негативните тенденции на пазара е и резкият спад на строителните разрешителни. Според Ганев техният брой се е върнал на нива от 2005 г. През второто тримесечие на годината са издадени 1892 разрешителни за строеж на жилищни сгради, което на годишна база представлява понижение с 32%. Причините за това са както намаленият обем на преките чуждестранни инвестиции, така и ограниченият кредитен ресурс, свитото търсене, по-високият риск, отчитат анализаторите.
Припомняме, че според министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев спадът в оборотите на строителните компании у нас вече е между 30% и 35%, а всяка десета фирма се очаква да фалира в следващите месеци. Прогнозата на Плевнелиев е между 500 и 600 от общо 5500 компании в сектора да изпаднат в много затруднено положение в началото на следващата година.
Според доклада на „Форос“ свиването на имотния пазар намира израз преди всичко в понижаването на броя на регистрираните покупко-продажби на недвижимо имущество. “През първата половина на 2009 г. са сключени 87 хил. сделки при 134 хил. през 2008 г., което е спад от 35,16%”, уточни Ганев. Според него цените през периода януари–септември са се понижили средно с 12,51%, а наемите - с 11,22%. В близо 92% от сделките купувачът е българин, а в останалите 8% - предимно руснаци и граждани на бившите руски републики.
Увеличава се и времето за търсене и покупка на жилище - вече е 2-6 месеца, докато година по-рано е било 1-2 месеца. Броят на огледите, които се правят, от 4-8 в началото на 2008 г. днес вече надвишава 10.
По отношение на доходността на жилищните имоти се наблюдава повишение средно с 0,85 процентни пункта. През септември средната доходност на имотите в сегмента за страната е 6,28%, докато през януари този показател е бил 5,43%.
Като положителна тенденция от „Форос“ отчитат засиления инвестиционен интерес през последните месеци от страна на големи международни играчи. Според фонда за жилищни и бизнес имоти в ЦИЕ Heitman моментът е историческа възможност за инвестиции.

Още новини