Начало Новини Актуално Затварянето на полигон Змейово няма да спре обгазяванията

Затварянето на полигон Змейово няма да спре обгазяванията

Актуално

референдум обгазяване Стара Загора ЗмейовоВодачи на политически групи в Общински съвет - Стара Загора проведоха работна среща по повод искането за провеждане на местен референдум за бъдещето на полигон Змейово от страна на ВМРО. Мотивът е обгазяванията на Стара Загора. В нея участва и председателят на местния парламент Емил Христов. Той заяви, че подкрепя референдума защото той ще даде възможност на всеки да изрази своето мнение относно дали да бъде закрит военно-изпитателният обект, или да продължи да развива дейност. Около тази теза се обединиха почти всички участници в дискусията.

Председателят на партия Атака в Стара Загора Михаил Михайлов сподели опасенията си, че ако полигонът бъде затворен обгазяванията няма да спрат. В тази връзки той предложи да се наложи мораториум върху дейността му за определен период от време. Към това становище се присъедини и Юсни Ибрям от ДПС.

Илия Златев, водач на групата на левицата, заяви че ще дадат подкрепата си за провеждане на референдум, но настоя за него да бъдат уведомени общинските съвети на общините, чийто райони са в близост до полигона - Павел баня, Казанлък, Чирпан и Братя Даскалови.

Присъстващите на срещата общински съветници се обединиха около идеята бюлетината да съдържа повече от един въпрос, например: Дали полигонът да се закрие и Да бъде ли наложен мораториум върху дейността му.

Работна група ще излезе с конкретни предложения след 10 февруари. След това ще се прецени кога предложението за провеждане на референдум да бъде внесено за гласуване н Общински съвет - Стара Загора. Николина Горова от ВМРО настоява самият референдум да бъде в деня на парламентарните избори.

Очаква се общинската администрация да обяви колко ще струва на данъкоплатеца местния референдум.

Още новини