Начало Новини Актуално Засилен полицейски контрол в заведенията на Стара Загора

Засилен полицейски контрол в заведенията на Стара Загора

Актуално
полиция Стара Загора заведения

Децата пак са във ваканция и много от тях се чудят как да прекарат свободното време. За доста родители безделието на тийнейджърите носи безпокойство. Те плъзват по улиците, из парка, кафенетата и дискотеката повече от всякога. За съжаление, са там и когато не са във ваканция, казва регионалният говорител на ОД МВР - Стара Загора Йонка Георгиева.

В най-опасна възраст са шестокласниците. Свързано е с критичния период, в който те добиват самостоятелност. Започват да се борят за автономност, не се подчиняват на родителския авторитет и понеже взаимоотношенията в този период са трудни, връзките поизтъняват, родителите правят компромиси, за да съхранят контакта с детето си. Но това, което трябва да знаят, е, че КОМПРОМИСЪТ води ДО НОВИ ОЧАКВАНИЯ И ИЗИСКВАНИЯ ОТ СТРАНА НА ДЕТЕТО ЗА ОТСТЪПКИ. Младият човек непрекъснато провокира дали може да си позволи повече и когато усети, че може, прави следващата стъпка. Трябват ясни граници кое е позволено, допустимо и недопустимо в неговото поведение. Граници, които родителят трябва да сложи, не полицията. Ние само проверяваме и санкционираме,обяснява Йонка Георгиева.

Нощният живот на младите хора крие различни рискове -УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ, ПРОЯВИ НА АГРЕСИЯ. Напоследък се наблюдава и управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици, пише вестник Национална бизнес поща.

В ОД МВР - Стара Загора са категорични, че затягането на контрола и сериозните санкции в нощните заведения дава резултат. През 2010 г. са извършени общо 29 427 проверки в питейните заведения за развлечение и хранене. При проверките са констатирани предимно нарушения като неспазване на работното време и допускане на малолетни и непълнолетни след 22.00 ч.

ПРЕЗ 2009 Г. ИМА 61 СЛУЧАЯ С НЕПЪЛНОЛЕТНИ, А ПРЕЗ М. Г. ТЕ СА САМО 16 От началото на тази година досега - 5. Санкциите по закон се налагат на родителите. Измененията на Закона за закрила на детето влязоха в сила на 23.02.2009 г. До тази дата се предвиждаше глоба от 100 до 300 лв. за родители на деца на възраст до 16 години, които не придружават или не са осигурили придружител за детето си, ако е извън дома след 22 ч. Промените не само увеличиха размера на санкциите, но и диференцираха отговорността на родителя, според възрастта на детето му.

АКО ДЕЦАТА НЕ СА НАВЪРШИЛИ 14 ГОДИНИ, РОДИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ГИ ПРИДРУЖАВАТ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА СЛЕД 20 Ч., а ако са на възраст от 14 до 18 години - след 22 ч. Ако родителят е възпрепятстван да придружава детето си, когато е извън дома след определения от закона час, той има задължението да му осигури пълнолетен придружител. Родителите на деца, които присъстват на обществени места след тези часове без придружител, подлежат на санкция от 300 до 500 лв. Ако полицията установи, че детето повторно е извън дома си след 20 (22) ч. без придружител, глобата достига до 1000 лв.
Законодателят е предвидил и сериозни санкции за родители, оставили децата си на възраст до 12 години без надзор и достатъчно грижи. Ако с това е създадена опасност за физическото, психическото или нравственото развитие на детето РОДИТЕЛЯТ ПОДЛЕЖИ НА ГЛОБА ОТ 1000 ДО 2000 ЛВ. Тя може да достигне до 5000 лв., ако детето повторно попадне в риск, поради липса на родителски надзор или недостатъчна грижа. Високи са и санкциите за търговци, които продават алкохолни напитки или тютюневи изделия на деца. Те се наказват с глоба или имуществена санкция от 2000 до 4000 л в., ако не подлежат на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление. ПРИ ПОВТОРНО НАРУШЕНИЕ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ПРИНУДИТЕЛНИ МЕРКИ за временно спиране на дейността им за определен срок до една година. С глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева, се наказват лицата, допуснали в управляван от тях търговски обект да присъстват деца във времето от 22.004. до 6.00 ч. При повторно нарушение законът предвижда ЗА НЕДОБРОСЪВЕСТНИТЕ ТЪРГОВЦИ ГЛОБА ИЛИ ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ ОТ 5000 ДО 8000 лева. Постоянните проверки и високите глоби са сериозна преграда срещу компромисите, показа репортерската ни проверка. Охраната проверява на входа човек по човек, обясни Биляна Стоянова, управител на Планета пайнер клуб - Стара Загора. Следи се както за хладно оръжие, така и за възрастта, по личните карти. Гледат ни под лупа, уточни неин колега, пожелал анонимност.
Но това, че тийнейджърите не пият вечер в заведения, не означава, че не употребяват алкохол, обяснява Йонка Георгиева. Има драстичен случай от последните дни - 13-годишно момиче и 17-годишен си уговарят среща по скайпа. Срещат се и пият алкохол на обществено място. Открити са от колегите, като МОМИЧЕТО Е БИЛО В СЪСТОЯНИЕ НА ТЕЖКО АЛКОХОЛНО ОПИВАНЕ. Взехме медицински мерки, бяха извикани и родителите им, разказва тя. Освен че е забранено сервирането на алкохол на малолетни и непълнолетни лица, в Стара Загора съгласно общинска наредба, е забранена и употребата на алкохол на обществени места, т. е. децата могат да бъдат санкциониран и за това, че пият джин, дори бира в парка или в междублоковите пространства. Решение 488 от 27.10.2005 г. на Общинския съвет ЗАБРАНЯВА УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ОТКРИТО по улици, тротоари, площади, паркове и градини, междублокови пространства, дворове на училища, детски ясли и градини и на други открити места за трайно задоволяване на обществени потребности в населените места на община Стара Загора, с изключение случаите на организирани и разрешени по законния ред чествания, събори и други прояви.

От ОД МВР уверяват, че през ваканцията ще има засилено полицейско присъствие там, където децата прекарват свободното време, включително и в малките населени места, защото МНОГО от тях СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА УПРАВЛЯВАТ МПС БЕЗ ПРАВОСПОСОБНОСТ. Две са основните направления, по които главно Охранителна и Криминална полиция ще осъществява дейност - специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения за спазване на режима за допускане на непълнолетни и малолетни и пътен контрол, особено в малките населени места.

Още новини