Начало Новини Актуално Засекретените замърсители - на светло! Областният управител иска спешен отговор от РИОСВ

Засекретените замърсители - на светло! Областният управител иска спешен отговор от РИОСВ

Актуално

Областният управител Йордан Николов е изпратил писмо до директора на РИОСВ инж. Пенка Начева, с което иска обяснение за причината, поради която "от 22 февруари насам старозагорци нямат достъп до информацията, която ги интересува и която сме поели ангажимент да им предоставяме", съобщиха от пресцентъра на Oбластната администрация.

Повод за писмото е вчерашната публикация на в-к "Старозагорски новини", според която "от 22 февруари 2010 година до момента гражданите на Стара Загора и региона нямат достъп до информация за замерваните замърсители фосген, циановодород, фини прахови частици, хлор, хлороводород и др.".
"Политиката на правителството, която провеждам в качеството си на областен управител, и на ПП ГЕРБ е ориентирана към максимална откритост, прозрачност и диалог с гражданското общество, което предполага данните от измерванията на по-горе споменатите вещества да бъдат публично достояние", се казва в писмото на областния управител.
Йордан Николов настоява за спешен отговор от РИОСВ, информира вестник Старозагорски новини.

РИОСВ прехвърли топката на Oбщина Стара Загора

В отговор на писмото на областния управител Йордан Николов директорката на РИОСВ - Стара Загора, Пенка Начева стовари отговорността за липсващите данни от станциите край полигон "Змейово" на Общината.
"От 2006 г. до настоящия момент всички граждани, които искат да се информират за състоянието и качеството на атмосферния въздух от пунктовете за контрол на същия, могат да го направят на Интернет-сайта на Община Стара Загора, на следния адрес <http://ecomon.city.starazagora.net/>.
Данните от пунктовете за мониторинг постъпват в Регионалния диспечерски пункт на РИОСВ - Стара Загора, след което се трансферират на сайта на Община Стара Загора", пише в писмото си инж.Пенка Начева. Тя твърди, че замерваните концентрации на фосген, циановодород, хлор и хлороводород от станциите край полигон "Змейово" (Остра могила и Ръжена) "също станаха обществено достояние и се трансферират на сайта на Община Стара Загора.

Да, ама не!
Защото г-жа Начева прекрасно знае, че обществено достояние от сайта на Община Стара Загора (за станциите край полигон "Змейово) стават само азотните оксиди и серният диоксид. Останалите отрови, в това число и фосгенът, вероятно постъпват, но за тях знае само еколожката на Общината, но не и гражданите (б.р. - справка в http:// есомоn.citi.stara zagora.net). До 22 февруари т.г. информация за фосген, циановодород, фини прахови частици, хлор и хлороводород "Старозагорски новини" вадеше (и публикуваше) от сайта на екоинспекцията. Но след като оповестихме наличието на бойното отровно вещество - фосген, в атмосферния въздух на Остра могила, първоначалната реакция на РИОСВ беше, че този изключително опасен елемент съществува като фонова стойност, а след това достъпът до сайта на РИОСВ беше блокиран. Именно това беше и поводът за вчерашната ни публикация, заради която областният управител поиска спешен отговор от инж.Начева.

На светло!
От отговора на г-жа Начева до областния управител буквално става ясно, че скоро медиите и старозагорските данъкоплатци няма да получат информация за опасните замърсители, отделящи се край полигон "Змейово", и че с тях разполагат само определени администратори. Но тъй като служителите на РИОСВ и МОСВ си получават заплатите от данъкоплатците, вестник "Старозагорски новини" настоява още веднъж данните за фосгена, циановодорода, фините прахови частици да станат обществено достояние час по скоро. Защото става въпрос за живота и здравето на хиляди деца и граждани на Старозагорска област. Другото е престъпление по смисъла на НК.

Още новини